Nova vest
Fudbal 16

23.3.2024.

16:30

Srpski fudbal u tri dana - porazi seniora, mlade reprezentacije, omladinaca, kadeta

Proteklih nekoliko dana, tačnije prethodna tri dana, nisu bila baš najsjajnija po reprezentativne selekcije srpskog fudbala.

Izvor: B92.Sport

Miloš Bogovac
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Poraze su doživeli seniorski tim, mlada reprezentacija, omladinska selekcija i kadetska ekipa.

Jedina svetla tačka bili su upravo kadeti (U-17) koji su savladali Gruziju 2:0 na startu elitne runde kvalifikacija za evropsko prvenstvo, ali su u vreme nastajanja ovog teksta i oni poraženi - od Danske u drugom kolu istih kvalifikacija (0:1).


Krenimo redom...

Već je sve napisano što se imalo napisati proteklih dana o porazu seniora od Rusije u prijateljskom odmeravanju snaga.
Selektoru Draganu Stojkoviću to je bio najteži poraz otkako vodi nacionalni tim i jedina pozitivna strana tog debakla je činjenica da se nije igrao za bodove.


Poraz rezultatom 4:0 od selekcije kojoj je Srbija bila najjači protivnik u poslednje dve godine, od tima koji je isključen iz svih takmičenja iz dobro poznatog razloga, je sam po sebi dovoljna opomena našem timu za vreme koje dolazi.

Oni koji bi jednog dana - a taj dan nije ni tako daleko, trebalo da zamene Tadića, Mitrovića, Milenkovića, još jednom su podbacili.

Mlada reprezentacija odigrala je samo 1:1 u gostima sa Luksemburgom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i tako, osim što se obrukala, dodatno je umanjila šanse da se nađe na završnom turnir.

Pre samo nekoliko meseci ista grupa ograča doživela je čuveni debakl u meču sa Englezima (1:9) pod palicom selektora Dušana Đorđevića.

Ni sa njegovim naslednikom Ljubinkom Drulovićem situacija se nije mnogo popravila.

Starsport

Do utakmice sa Srbijom Luksemburg inače je vezao pet poraza.

U toj grupi, Engleska i Ukrajina vode glavnu reč sa po 15 bodova, Srbija je treća sa 10 i sa veoma malim šansama da se domogne jednog od dva prva mesta.

Dolazimo i do omladinaca, U-19 selekcije..

Ni kod njih situacija nije bila najbolja u meču koji su igrali pre tri dana u portugalskom gradu Tabui u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Danske.

Izabranici selektora Radovana Krivokapića poraženi su 3:1 pa su im u preostala dva meča (Portugalija, Grčka) potrebne obe pobede kako bi se plasirali na završni turnir.

Strelac jedinog gola bio je fudbaler hrvatske Gorice Đuro-Đulio Đekić.

Za ovu selekciju nastupa i Milanov "biser" Jan-Karlo Simić, Zvezdin poletarac Jovan Šljivić, novi igrač Strazbura Miloš Luković koji je i predvodio napad Srbije protiv Danaca uz doskorašnjeg napadača Zvezde Jovana Mijatovića.

Njihov ekstrakvalitet ovog puta nije bio prevaga da se ostvari pobeda.

Za rezultat u fudbalu ipak je potrebno mnogo više od dobrih pojedinaca.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Konačno, kadeti su bili polovičnog učinka na svom zadatku u kvalifikacijama.

Ekipa koju sa klupe vodi Jovan Damjanović porazom od Danske je izgubila šanse da se kao prva plasira na završni turnir, pa će u direktnom duelu sa Turcima pokušati da dođe do drugog mesta koje vodi u baraž.

Trijumf nad Guzijom u prvom kolu ostavio je naše nade u igri za prolaz na završnu smotru.

Bilans reprezentazivnih selekcija Srbije u proteklih nekoliko dana bio je poražavajući. U samo tri dana svedočili smo porazu Piksijevog tima, kiksu Drulovićevog sastava protiv autsajdera, porazu omladinaca i kadeta čiji trijumf nad Gruzinima nije bitnije popravio opšti negativan utisak.

Vreme će pokazati da li je ovo bio samo loš dan, tojest tri loša dana za najbolje selekcije Srbije, ili će ovakvi ishodi ubuduće biti realnost koju ćemo gledati.

Rezultati srpskih selekcija u protekla tri dana

20. mart: Srbija (U17) - Gruzija (U17) 2:0
20. mart: Srbija (U19) - Danska (U19) 1:3
21. mart: Rusija - Srbija 4:0
22. mart: Luksemburg (U21) - Srbija (U21) 1:1
23. mart: Srbija (U17) - Danska (U17) 0:1  

Podeli:

Komentari 16

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 16

Podeli:

U fokusu

Vidi sve