Nova vest
Fudbal 14

9.3.2024.

19:45

Partizan na skeneru B92.sport: Iz antifudbala do dva gola – prekidi su "rak rana"

Partizan je došao po bod i osvojio ga u 172. "večitom" derbiju, ali obzirom da je bio totalno defanzivno orijentisan, neobično je što je do cilja stigao postigavši dva gola.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Peđa Milosavljević/Starsport

Tim iz Humske je pokazao na delu da je ofanzivno izuzetno opasan, ali Igor Duljaj to nije umeo/želeo da eksploatiše do kraja.

Marko Nikolić bi, recimo, ovakav meč zatvorio u svoju korist kao što i jeste te 2017. godine kada je osvojio "duplu krunu".

Ali, Duljaj je izabrao totalnu defanzivu i uspeo je u svojoj nameri, ali uz ogromnu dozu sreće na svojoj strani.

Partizan opstaje na prvom mestu, ali mnoge stvari moraju da se promene – kako pristup ofanzivnoj igri, tako i prekidi koji su postali "rak rana".

Da je bolje branjen defanzivni prekid, uz sve promašaje Zvezde, Partizan bi ovaj derbi dobio i bio na +4.

Ovako, ostaje na +1, a šampionska trka će do samog kraja biti dramatična.

Peđa Milosavljević/Starsport

Golman i odbrana:

Aleksandar Jovanović – Ponovo je bio najsvetlija tačka tima Partizana, ali opet iz razloga jer je ostavljen na vetrometini. Tada je njegov kvalitet dolazio do izražaja, pa je morao da skine nekoliko zicera kako bi sačuvao svoj tim u životu. Kod gola Spajića nije mogao ništa da učini. U drugom poluvremenu imao nekoliko nesigurnosti kod predaje lopte i situacije kada mu je lopta ispala na nogu Bukarija, požalio se u više navrata na povredu, ali je u samom finišu smogao snage za ključnu intervenciju i "vađenje" lopte iz mreže.

Aranđel Stojković – U prvom poluvremenu je duvala ozbiljna promaja po njegovoj strani odbrane, potpuno je bio razoren i svaki napad Zvezde preko njega bio je veoma opasan. U drugom se donekle konsolidovao, ali nedovoljno da bi popravio ukupan utisak.

Bojan Kovačević – Iako u krupnom kadru nije delovalo da ima tremu, ipak se po njegovim potezima i, pre svega, postavljanjima na terenu, videlo da mu je ovo debitantski nastup u "večitim" derbijima. Ipak, ti propusti se mogu istolerisati zbog njegove mladosti, posebno jer nisu direktno koštali Partizan. U drugom poluvremenu je "prodisao" zajedno sa preokretom svog tima, pa je čak i herojski sa gol-linije izbacio loptu kod udarca Bukarija. Ipak, njegova slaba intervencija kod lagane lopte donela je Zvezdi poklonjen korner koji je doneo izjednačenje na 2:2.

Peđa Milosavljević/Starsport

Svetozar Marković – Kapiten crno-belih je bio komandant odbrane koja je na startu meča bila, praktično, u krilu golmanu Jovanoviću. Iz slične situacije je Zvezda i povela. Upravo Marković morao da podigle poslednju liniju, što se u drugom delu i desilo. Kao "olakšavajuća okolnost" je to što u prethodnih sedam dana praktično nije trenirao i bio je rovit. Ali, kapiten Partizana uvek mora da pruži preko 100 odsto, što popularni Sveta zaista jeste učinio.

Nikola Antić – Imao je paklen zadatak da zaustavi Bukarija, najbržeg igrača Zvezde, koji mu je na prethodnom derbiju jednom pobegao i "namestio" gol. Ovog puta se reprezentativac Gane nije naigrao, iako je imao svoje karakteristične akcije. Samim tim je i Antićev zadatak u velikoj meri obavljen, mada mu je Goh poprilično pomagao u zatvaranju leve strane.

Peđa Milosavljević/Starsport

Vezni red i napad:

Leonard Ovusu – Vodio je rovovsku borbu na sredini terena, ali je nekako često bio usamljen u tim bitkama, jer su oko njega u vezi i napadu Partizana bili sve samo ofanzivno nastrojeni fudbaleri. Zbog toga je dosta i trpela igra gostujućeg tima u prvom poluvremenu, a defanzivni blok se povijao pred naletima crveno-belih. "Piše" se i da je zakasnio da interveniše ispred Spajića kod prvog gola Zvezde.

Jung-Džun Goh – Partizanov Korejac je imao puno defanzivnih zadataka, kako bi pomogao Antiću da zajedno zatvore Bukarija. Ali, daleko od toga da ga nije bilo u ofanzivnim situacijama. Na startu drugog poluvremena je namestio zicer Nathu, a koji minut kasnije započeo kontru kojom je Partizan preokrenuo. Dakle, iako je bio "zagušen" obavezama pozadi, stizao je da ubrza igru "parnog valjka" i zbog toga zaslužuje prelaznu ocenu u svom debitantskom derbiju.

Aldo Kalulu (do 82. minuta) – Munjevito je istrčao kontru u 50. minutu i podsetio navijače Partizana na sličan gol Leonarda za pobedu na "Marakani", koja je kasnije donela titulu i "duplu krunu". Međutim, "rimejk" nije potpun jer je na drugoj strani Šerif ukrao slavu Partizanovom krilnom napadaču. Ipak, Kalulu je generalno dobro odradio i isporučio ono što se od njega tražilo.

Peđa Milosavljević/Starsport

Bibars Natho (do 64. minuta) – Bila je dilema da li da krene sa klupe kao "džoker" ili od starta, ali je preovladalo logičnije rešenje. Ipak, Natho se nije naigrao fudbala kao što nije gotovo nikada na Zvezdinom stadionu. Potpuno je izostao njegov doprinos. Uprkos tome, imao je zicer početkom drugog dela koji nije iskoristio, ali je bio uvod u gol Kalulua već u sledećem napadu.

Gajas Zahid (do 52. minuta) – Partizanov kreativac je onom asistencijom za pobedu u prethodnom derbiju nametnuo za ovaj derbi ogromna očekivanja, ali nije bio na nivou koji inače pokazuje u crno-belom dresu. Nije imao kud u defanzivno orijentisanoj igri Partizana, ali i tako "odsečen" je iskoristio jedinu priliku da namesti gol i to je učinio u 50. minutu za Alda Kalulua.

Mateus Saldanja (do 64. minuta) – Iako rovit zbog povrede koju vuče, nastupio je od starta i bio na pravom mestu u nadoknadi prvog poluvremena. Dao je preko potreban gol i nije dozvolio Zvezdi da na veliki odmor ode sa prednošću. Bio je to vrhunski potez, mirno je sačekao da mu lopta padne, pogledao gde je rupa i vrlo prezicnim udarcem je pronašao i pogodio. Pravi golgeter, koji u drugom vezanom "večitom" derbiju postiže drugi gol. Pokazna vežba napadačima Zvezde kako se pogađa u zicer situaciji.

Peđa Milosavljević/Starsport

Izmene:

Danil Kastiljo (od 52. minuta) – Mladi Ekvadorac je dobio skoro celo poluvreme da pokaže šta zna, a prvenstveno je ušao posle vođstva Partizana kako bi "osigurao" sredinu terena. Pomalo ziheraški potez Duljaja, još više je dobio na značaju kada je Zvezda izjednačila, a Kastiljo u nekoliko navrata lepo "stao" na loptu, sačuvao je i doneo preko potreban predah svojim saigračima.

Samed Baždar (od 64. minuta) – Još jedan mladi igrač koji je, pomalo neočekivano, dobio više od pola sata na terenu. Zamenio je "požutelog" i rovitog Saldanju, ali osim jedne situacije kada je krenuo u beg na protivničku polovinu, bio je žrtva defanzivne taktike i praktično nije ništa više pokazao.

Ksander Severina (od 64. minuta) – Umalo tragičar jer je za 10 minuta na terenu uspeo da zaradi dva žuta kartona. Neoprezno je podigao lakat, Šerif je to iskusno iskoristio i izbacio ga iz utakmice.

Peđa Milosavljević/Starsport



Aleksandar Filipović (od 82. minuta) – Iako je ušao kasno i počeo sa kiksom u predaji lopte, kasnije je imao izvanrednu intervenciju na gol-liniji i spasio jedan u moru potencijalnih pobedonosnih golova Zvezde.

Trener:

Igor Duljaj – Ako ga u prvoj sezoni na klupi Partizana nije pratila sreća, onda je u drugoj baš pod "šapom" fortune. I posle drugog "večitog" derbija može da kaže da nije poražen i da je prvi na tabeli. Ali neće se baš mnogi navijači crno-belih složiti sa njegovom, praktično, ziheraškom odlukom da se brani u većem delu susreta. Rešio je da se brani i da preti iz kontre, iz čega je u dva navrata uspeo da preokrene meč i, čak, dođe na korak od pobede. Ipak, nije je ni izbliza zaslužio pristupom fudbalskoj igri, a i za osvojeni bod može da zahvali čistoj sreći. Bilo je i puno priče sa sudijama, praktično od prvog minuta, što je svim akterima, pa i svojim igračima, unosilo nervozu. Ipak, na kraju se sa Zvezdinog stadiona vraća slavodobitno, a na kraju se samo to i piše.

Autor – Stefan Smuđa

Podeli:

Komentari 14

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve