Nova vest
Fudbal 9

1.4.2024.

11:25

Harijevo prokletstvo – večito drugi

"Ako ne možeš da pobediš najbolje, ti im se priključi", možda se baš ovom rečenicom vodio Hari Kejn, koji je ovog leta iz Totenhema prešao u Bajern iz Minhena.

Aleksandar Stajkovac
EPA-EFE/RONALD WITTEK

To je delovalo kao pun pogodak za engleskog napadača koji nema ni jedan trofej u svojim vitrinama, kako sa klubovima, tako i sa reprezentacijom.

Prelaskom u Bajern iz Minhena, verovatno je verovao da može da se dokopa do prvog trofeja u dugogodišnjoj karijeri, ali dočekala ga je totalno drugačija situacija.

Ekipa iz Minhena ima aktivnu borbu za Ligu šampiona, dok posle poraza od Borusije iz Dortmunda u prethodnom kolu šanse za titulom u Bundesligi su sve minimalnije, s obzirom da sada zaostajue 13 bodova za prvoplasiranim Bajerom iz Leverkuzena, a ostalo je još samo sedam kola do završetka takmičenja.

Bajer ukoliko upiše pobedu u tri naredna meča i matematički će da obezbedi titulu, a ukoliko Bavarci pretrpe još neki poraz do tada i ranije mogu da podignu šampionski pehar.

Zanimljivo, poslednji put je Bajern izgubio titulu u sezoni 2011/12, kada je Kejn bio na početku svoje karijere i na pozajmici u Milvolu.

Tuhelova katastrofa

EPA-EFE/RONALD

Od tada Bavarci su napravili niz od 11 uzastopnih titula, a ove sezone će najverovatnije taj niz biti prekinut. Tomas Tuhel će biti okarakterisan kao jedan od najgorih trenera ekipe iz Minhena, ako ne i najgori.

Nije bio uvjerljiv ni prošle sezone. Tek u poslednjem kolu uz veliku "pomoć" Borusije iz Dortmunda je uzeo šampionski pehar Bundeslige. Sad mu to sve više odmiče.

Bajernovi navijači i nisu zadovoljni bledom igrom njegovog tima, a o tome govori i statistika.

Tuhel je po prosečnom broju osvojenih bodova i postignutih golova najgori trener bavarskog sastava u poslednjih 13 godina, odnosno od mandata Luija van Gala.

Od aprila 2011. na Bajernovoj klupi je sedelo osam različitih stručnjaka i svi su imali bolji učinak od sadašnjeg stratega. Prosek od 2,11 bodova po utakmici i 2,39 pogodaka.

Bolji prosek je imao i njegov prethodnik Julijan Nagelsman, koji je pomalo i neočekivano smenjen prošlog marta.

Da se vratimo na Kejna, koji očigledno kao da je neko bacio "vradžbine" na njega, s obzirom da je i dominantni Bajern ove sezone itekako zakazao.

Golovi (ne)donose trofeje

Profimedia/Tom Weller/dpa

Njegov učinak nije sporan, postigao je 31 gol ove sezone u Bundesligi uz sedam asistencija i najverovatnije će biti najbolji strelac nemačkog šampionata.

Ipak, do timskog trofeja teško da će uspeti da dođe.

Od njegovog dolaska, Bajern je prvo poražen u finalu Superkupa od Red Bul Lajpciga sa 3:0, a potom je završio takmičenje u Kupu Nemačke, pošto je bolji bio trećeligaš Sarbriken (2:1).

Jedina šansa da se Kejn dočepa trofeja u prvoj sezoni za Bajern jeste u Ligi šampiona, gde Bajern odmerava snage sa Arsenalom u četvrtfinalu, ali potom ih čeka duel sa pobednikom iz dvomeča Real Madrida i Mančester Sitija.

Svakako Bavarci nisu favoriti za osvajanjem kontinentalnog takmičenja, ali bi sada konačno mogli da se posvete tome, s obzirom da jedino to može da im spase totalno neuspešnu sezonu.

Kejn je nekoliko puta bio na korak od trofeja. Prvi put kada je bio najbliži jeste u Liga Kupu, sezonu 2014/15, u istom takmičenju potom i 2020/21.

Kada je u pitanju Liga šampiona, sa Totenhemom je osvojio drugo mesto 2018/19.

Sa reprezentacijom bio je drugoplasiran na Evropskom prvenstvu 2020. godine, a godinu dana ranije je sa nacinalnim timom završio na trećem mestu Lige nacija.

Ne možemo da kažemo da Kejn ne igra dobro, nije do njega, s obzirom da je jedan od najboljih pojedinaca u dresu bavarskog giganta, ali definitivno mu ne polazi za rukom da se dokopa prvog trofeja.

Sofascore

Podeli:

Komentari 9

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 9

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu