Nova vest
Fudbal 4

20.3.2024.

17:25

Osnova za eru posle Klopa je postavljena

Druga velika odluka u Liverpulu od kako je Jirgen Klop najavio odlazak na kraju sezone...

Dušan Đukanović
Profimedia

Više od 300 odigranih utakmica

Hjuz je rođen u Glazgovu, ali je karijeru započeo u omladinskom pogonu Atalante pre nego što je prešao u Arsenal. Seniorsku karijeru je gradio u Bornmutu i Portsmutu, dok je za Škotsku upisao pet nastupa.

Odrastao je kao velki navijač Milana, pa mu je tako najdraža uspomena kada je protiv "rosonera" igrao u tadašnjem Kupu UEFA.

Posle više od decenije na mestu tehničkog direktora u Bornmutu, Ričard Hjuz je odlučio da je vreme za promenu. Prihvatio je poziv Majkla Edvardsa, svog nekadašnjeg saradnika tokom igračih dana u Portsmutu, te će od naredne sezone preuzeti ulogu novog sportskog direktora Liverpula.

Sa drugim mandatom Edvardsa i dolaskom Hjuza, upravo se od tog dua očekuje da postave osnovu u postklopovskoj eri, te donesu i treću veliku odluku – imenovanje novog trenera.

Među imenima koja se pominju su trener Bajera Ćabi Alonso, Roberto De Zerbi iz Brajtona, kao i Sportingov Ruben Amorim.

Nekadašnji škotski reprezentativac je u intervjuu za klupski sajt govorio o osećaju nakon što je dogovorio saradnju sa "redsima".

"Veoma sam ponosam što mi se ukazala ovakva prilka. Liverpul je jedinstven klub i drago mi je što mi je data šansa. Ljudi sa pravom govore o bogatoj istoriji kluba, ali ono što me naročito raduje su sadašnjoj i budućnost. Jirgen Klop predvodi sjajan tim uz veliku posvećenost mladim igračima i njihovom putu ka prvom timu", rekao je Hjuz i dodao:

"U potpunosti sam svestan očekivanaj i obaveza koje dolaze sa ovom pozicijom. Morate da donosite dobre odluke koje će povećati šanse da se kreira tim koji će pobeđivati i uveseljavati navijače. To je nešto u čemu Liverpul uspeva već duži period."

Iz igračkih dana u Portsmutu u duelu sa Brunom Šejruom (Liverpul) Profimedia

Dolazak Hjuza je prva velika odluka koju je doneo Majkl Edvards od povratka u Mersisajd. Ovog puta na poziciju tzv. direktora fudbala.

"Oduševljen sam što je Ričard prihvatio da nam se pridruži. Poznajem ga polovinu svog života i on je neko ko oličava vrednosti za koje se i Liverpul zalaže. Verujem mu u potpunosti. Njegov sud je fenomenalan i ima istorijat dobrih odluka. Obojica smo svesni težine obaveza koje dolaze sa radom u ovako velikom timu. Činjenica da je uzbuđen i pun energije pred ovakav izazov je veoma važna", istakao je Edvards čiji povratak mnogi dovode u vezu sa odlaskom Klopa, a u svetlu glasina da se njih dvojica i nisu najbolje slagala jer je Nemac zahtevao glavnu reč u vezi sa transfer politikom.

Tokom Hjuzovog perioda među "trešnjicama" bio je odgovoran za dolazak nekoliko velikih imena poput Nejtana Akea, Dominika Solankea, Kaluma Vilsona, Erona Remsdejla, Tajrona Mingsa, Arnauta Danžume...

Zanimljivo je i da je upravo on insistirao na dovođenju Andonija Iraole na mesto trenera, a nekadašnji desni bek Atletik Bilbaoa ima istog agenta kao i Ćabi Alonso.

Kako bilo, imenovanje novog trenera će biti prvi posao Edvardsa i Hjuza, a potom i pregovori oko produžetka saradnje sa Mohamedom Salahom, Virdžilom Van Dajkom i Trentom Aleksanderom-Arnoldom čiji ugovori ističu na leto 2025. godine.

Podeli:

Komentari 4

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu