Nova vest
Fudbal 1

19.3.2024.

15:13

Italiju trese novi rasistički skandal

Defanzivac Napolija Žuan Žezuz optužio je fudbalera Intera Frančeska Ačerbija da ga je nazvao "crnčugom" (negro).

Izvor: B92.Sport

Profimedia

Žezus je kasnije izjavio da mu se Ačerbi izvinio zbog toga, ali je potom italijanski reprezentativac demantovao da je vređao rivala na rasnom nivou.

Brazilac se zbog toga oglasio na Instagramu opisavši detaljno incident.

"Rekao mi je 'odlazi crnčugo, ti si samo crnac'. Kada sam se požalio sudiji, priznao je grešku i izvinio se dodavši 'za mene je crnac uvreda kao svaka druga'. Sada je promenio svoju priču i insistira da nije bilo rasističkog vređanja. Nemam šta da dodam na to", napisao je Žezus.

I dok Inter tek treba da razgovara sa Ačerbijem kako bi razjasnio šta se dogodilo, selektor Italije Lučano Spaleti je izjavio da defanzivac insistira da nije koristio rasističke reči.

Spaleti, koji je radio sa Žezusom u Napoliju, takođe je potvrdio da je pokušao da kontaktira Brazilca kako bi čuo njegovu verziju događaja, ali mu je telefon isključen.

Ipak, Spaleti je udaljio Ačerbija iz reprezentacije, a igrača čeka istraga Istražitelja Fudbalskog saveza Italije (FICG).

Ukoliko bude proglašen krivim za rasizam, preti mu deset utakmica suspenzije u Seriji A.

U međuvremenu, ogromnu prašinu u Italiji digao je tekst Gazete delo Sport u kojem je autor Đankarlo Doto okrivio Žezusa za odgovornog za rasizam.

Italijani su besni na Dota koji je istakao da je Žezus napravio "tri greške".

Prva je što je prijavio Ačerbija "samo sudiji", druga kada je otkrio navodne rasističke uvrede nakon poslednjeg sudijskog zvižduka, kako bi zasenio ono što se dogodilo na terenu, a treća kada je izdao saopštenje na društvenim mrežama objašnjavajući šta se dogodilo.

Doto smatra da je Žezus to trebalo da uradi u nedelju veče, a ne da kaže da oprašta protivniku.

Nekoliko novinara i brojni navijači su osuli paljbu po Dotu i Gazeti na društvenim mrežama.

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu