Nova vest
Fudbal 0

10.7.2024.

23:52

Predsednik Viljareala osuđen na godinu dana zatvora

Predsednik španskog Viljareala Fernando Roig osuđen je na 11 meseci i 28 dana zatvora sa još desetoricom osoba zbog falsifikovanja klupskih dokumenata.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Roig i njegovi saradnici osuđeni su zbog dva krivična dela falsifikovanja poslovnih dokumenata na štetu Državnog trezora u radovima na renoviranju stadiona 2004. i 2005. godine.

Presuda dokazuje prevaru protiv Trezora za ukupno 525.440 evra - 187.840 evra za fiskalnu 2004. i 336.600 za fiskalnu 2005. godinu - zbog nepropisno odbijenih iznosa PDV-a, nakon 1.174.000 evra 2004. godine i 2.110.000 evra 2005. kroz "prenapumpane cene" za radove koji nisu odgovarali stvarnim iznosima kako bi se izbeglo plaćanje odgovarajućeg PDV-a.

Prema navodima presude, koja nije konačna i na koju osuđeni imaju pravo žalbe, sporne sume su bile pravdane izdavanjem lažnih faktura od različitih kompanija i podizvođača za rad koji nije odgovarao stvarnim vrednostima, u okviru radova.

Najteže kazne, osim Roiga, dobili su dva direktora kluba.

U presudi, kojom su oslobođena četvorica optuženih, navodi se da je Viljareal, uz odobrenje svog predsednika i potpis dvojice njegovih generalnih direktora, platio kompaniji "Estructuras", "Viviendas" i "Carreteras" menicama kako bi izbegao plaćanje odgovarajućeg PDV-a, pretpostavljajući i znajući fiktivni obračun primljen od građevinskog preduzeća.

Prema dokazanim činjenicama presude, "potvrđeno je da je naplata PDV-a premašila usluge koje su stvarno pružene Viljarealu", pošto je klub prihvatio "prevelike cene" za određene poslove.

Međutim, Viljareal je, "uz odobrenje Roiga i potpis njegovih generalnih direktora, kako bi izbegao plaćanje odgovarajućeg PDV-a, pretpostavljajući i znajući fiktivni obračun primljen od jedne građevinske kompanije", platio toj kompaniji fakture na dva različita načina.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Raspad sistema

Da situacija u kojoj se Andrej Rubljov nalazi nije dobra odavno je poznato. Ali to ne sprečava ruskog tenisera da nastavlja da zabrinjava i tone sve dublje. I jasnog rešenja, utisak je, nema.

Luka Nikolić

16:30

12 h

Aktuelno

Huawei više ne ćuti

Prošlog avgusta, Huawei je šokirao tehnološku javnost čipom koji je pokretao njihov Mate 60 Pro model. Sada, odlučili su da se više ni ne kriju.

PhoneArena

19:15

10 h

Novo Sport Video Menu