Nova vest
Fudbal 2

25.4.2024.

9:51

Junajted protiv ograničenja novca za transfere

Mančester junajted se snažno protivi pokušaju da se u Premijer ligi uvede neka vrsta ograničenja na trošenje za pojačanja.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/Stefan Constantin/News Images

Čelnici kluba sa Old Traforda, koji će pokušati uskoro da renoviraju tim koji ove sezone žestoko posrće na svim frontovima, protive se nameri da količina novca koji se daje za plate igrača bude vezana za novac od TV prava koja bi dobio klub koji je na dnu Premijer lige.

Ideja fiksiranja ove sume je u tome da se održi takmičarska ravnoteža u ligi i omogući da ona ostane privlačnja za TV kompanije koje prenose mečeve.

Klubovi su se uslovno saglasili da potpišu nove protokole koji bi zamenili postojeće, po kojim su Evertonu i Notingem Forestu oduzeti bodovi.

Jedna od stavki je i "taksa na luksuz", koja bi kaznila klubove koji bi potrošili više od dozvoljenog.

Ipak, ostalo je da se o tome utanače određeni detalji na sastaanku u maju u Londonu i mnogi se plaše da bi protivljenje Junajteda i još nekih klubova, moglo da stvori problem.

Moguće je da se tom prilikom zatraži glasanje o predlogu koji bi, ako se usvoji, stupio na snagu od sezone 2025/26.

Mančester junajted, koji je u februaru dobio nove suvlasnike, kompaniju Ineos, prošle godine je zabeležio rekordan prihod od 648,4 miliona funti.

Džim Retklif i saradnici imaju osećaj da bi ih pravilo sputalo na nekorektan način, te da bi bili ograničeni u pokušaju da se pojačaju.

U sezoni 2022/23 poslednji na tabeli, Sautempton, imao je profit od 103,6 miliona funti.

Pitanje je kolika bi bila ta krajnja suma do koje bi klubovi mogli da idu, jer je šampion Mančester siti koji je imao obrt od 712,8 miliona funti, na plate izdvajao 422,9 miliona, dakle četiri puta više nego što su "sveci" zaradili.

Podeli:

Komentari 2

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu