Nova vest
Fudbal 5

23.4.2024.

10:25

Više nije kup trener – kako se kovao Inzagijev "skudeto"

U vreme kada se traži instant uspeh, milanski Inter je svetao primer sistematskog rada koji donosi rezultate.

Izvor: Football-italia

Aleksandar Kovačević
Profimedia/IMAGO/Marco Canoniero

Tri godine bile su potrebne da Simone Inzagi sklopi šampionski tim na Đuzepe Meaci.

Tri godine "krvi, znoja i suza" pišu Italijani, dok Inzagi nije transformisao "nerazure" ekipu vrednu druge zvezdice iznad grba (20 titula).

Ali taj proces je tačnije trajao punih 14 godina, bar što se tiče bivšeg golgetera.

Kada je Inzagi okončao igračku karijeru 2010, niko u njemu nije video taktičara šampionskog nivoa.

Sofascore

Nije ni bio već je Inzagi narednih šest godina proveo učeći zanat sa mlađim kategorijama u rimskom Laciju, pre nego što je konačno dobio šansu da 2016. preuzme prvi tim.

U narednih pet godina je pokazao svoj veliki potencijal beležeći sjajne rezultate sa klubom vrlo ograničenih resura čak i za italijanske, a kamoli Evropske uslove.

Osvojio je sa "nebesko plavima" jedan Kup i dva Superkupa Italije, nakon tri titule u Primaveri (omladinski šampionat Italije).

Međutim, ni to nije bilo dovoljno da ga javnost dočeka kao dobar potez Intera kada je u junu 2021. na klupi "nerazura" zamenio Antonija Kontea, koji je upravo osvojio titulu.

Postojale su sumnje da je Inzagi sposoban za vrhunske rezultate, ali je već u prvoj sezoni skoro utišao sve kritičare, kad je zamalo osvojio "Skudeto".

Inzagijev Inter je vodio neizvesnu bitku sa gradskim rivalom Milanom, koji je na kraju stigao do trofeja sa dva boda prednosti.

Utehu je pronašao u novom trofeju Kupa, pobedama nad Romom, "rosonerima" i Juventusom, te takođe novom trijumfu u Superkupu.

Dobru sezonu Inter je imao i u Ligi šampiona gde je stigao do osmine finala, ali je Inzagi pokazao da to nije zadovoljilo njegove ambicije izjavivši da se njegov tim plašio napretka.

Stoga se očekivao korak više od sezone 2022/2023, ali je ona bila znatno turbulentnija.

Od starta je bilo jasno da Inter ne može da prati Napoli u šamspionskoj trci, dok su "nerazuri" odbranili Kup, te stigli do finala Lige šampiona, gde ih je u Istanbulu porazio prejaki Mančester siti.

Iako je i ova sezona bila relativno uspešna za Inter, pokrenute su nove sumnje u Inzagojeve sposobnosti da osvoji nešto više o Kupa za koji se specijalizovao.

Međutim, dok su drugi pričali o ranije pomenutom instant uspehu, Inzagi je u svakoj sezoni strpljivo gradio i unapređivao svoj tim i u tekućoj su "nerazuri" stigli do šampionskog nivoa.

Profimedia/Daniele Buffa/Image nella

Inzagijeva četa je postala nadmoćna sila, poraz u finalu LŠ je očeličio njegove igrače, koji su u Seriji A bukvalno razbijali rivale.

Tako je Inter praktično bez konkurencije stigao do titule pet kola pre kraja sezone.

Sa 27 pobeda u 33 utakmice uz impresivnu gol razliku 79:18.

A kao šlag na tortu titula je overena pobedom nad najvećim rivalom za malu osvetu za 2021/2022.

A Inzagi se dokazao kao trener šampionskog kova sposoban za najveća priznanja.

Sledeći korak je nedovršen posao u Evropi, koja će od jeseni da strepi od "nerazura".

Podeli:

Komentari 5

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu