Nova vest
Fudbal 6

15.4.2024.

10:18

Deset razloga Ćabijevog čuda

Prvi put u 119 godina dugoj istoriji Bajer Leverkuzen je postao šampion Nemačke.

Izvor: Marca

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

"Farmaceuti" su uspeli u onome što nije pošlo za nogom ni čuvenoj generaciji sa početka veka koja je stigla do finala Lige šampiona.

Bajer je u velikom stilu okončao dugogodišnju dominaciju minhenskoj Bajerna, bez ijednog poraza.

Tako je klub koji je važio za najvećeg gubitnika u istoriji nemačkog fudbala konačno okončao to "prokletstvo".

Bajer je titulu "overio" pet kola pre kraja Bundeslige, impresivnom pobedom nad Verderom sa 5:0, što je 43. meč ove ekipe bez poraza.

Najzaslužniji za Bajerovu čudesnu titulu je svakako trener Ćabi Alonso, koji će do kraja sveta imati status božanstva u Leverkuzenu.

A španska "Marka" donosi i deset razloga koji su učinili da Bajer ispiše sezonu za sva vremena.

1. Stabilan projekat

Bajer je dovođenjem Fernanda Kara za izvršnog predsednika i povratkom Simona Rolfsa na mesto sportskog direktora 2018. postavio temelje stabilnog projekta.

2. Ćabijeva 3-4-2-1

Od kada je stigao, a desilo se to u oktobru 2022. kada je Leverkuzen nakon osam kola imao samo jednu pobedu, Ćabi Alonso je ostao veran svoj formaciji 3-4-2-1.

3. Neporaženi

Bajer je jedina ekipa u Evropi koja je i dalje bez poraza – momci sa "Baj arene" odigrali su 43 utakmice i upisali 38 pobeda i pet remija.

Sofascore

4. Mašina za golove

Klub iz Leverkuzena je najefikasnija ekipa u pet najjačih liga na Starom kontinentu. Na 43 utakmice Bundeslige, Kupa Nemačke i Lige Evrope Viktor Boniface, Florijan Virc i drugovi postigli su 123 pogotka ili 2,8 po utakmici.

5. Čelična odbrana

Golman Bajera Lukas Hradecki primio je najmanje golova u Bundesligi – 19. Finski reprezentativac sačuvao je mrežu svoje ekipe na 15 od 29 mečeva u prvenstvu.

6. Pakleni bekovi

Aleks Grimaldo lijevo i Džeremi Frimpong sa desne strane bili su udarna snaga Bajera ove sezone – Španac je do sada upisao 11 golova i 16 asistencija, a Holanđanin 12 golova i 11 asistencija. Nema sumnje da su trenutno najbolji bekovski tandem na svetu.

7. Mentalitet

Samo u 2024. Bajer je postigao sedam golova u sudijskoj nadoknadi – protiv Lajpciga (2:3), Hofenhajma (2:1), Karabaga (2:2 i 3:2), Augzburga (0:1) i Štutgarta (3:2).

8. Granit Džaka

Sve ono što je kao igrač radio na sredini terena Ćabi Alonso je ove sezone preneo na Granita Džaku, pa je Švajcarac koji je stigao iz Arsenala igrač sa najviše uspešnih pasova u Bundesligi.

9. Maestro

Florijan Virc je čudo od igrača, a kod Alonsa je "eksplodirao" – Bajerova "desetka" je najuticajniji igrač ekipe, a do sada je stigao do 17 golova i 18 asistencija. Videćemo da li će uspeti da ga zadrže podalje od najbogatijih klubova Evrope.

10. Plan B

Ćabi Alonso se do januara uglavnom oslanjao na istih 11 igrača, a nakon toga važan doprinos tituli dali su i momci koji su do tada uglavnom ulazili sa klupe poput Patrika Šika, Roberta Andriha (zaigrao čak i za Nemačku), Pjera Inkapijea ili Nejtana Telea.

Podeli:

Komentari 6

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu