Nova vest
Fudbal 7

4.4.2024.

14:58

Siti će se "izvući"? Premijer liga ide stopama NBA

Premijer liga planira da promeni sistem kažnjavanja klubova koji krše finansijska pravila.

Izvor: Daily mail

Profimedia

Kako javlja "Dejli mejl", čelnici engleskog fudbala će odustati od kažnjavanja oduzimanjem bodova i preći na NBA sistem "poreza na luksuz".

Razlog je strah da će najveće zvezde napustile Premijer ligu ukoliko im zbog pravilnika bude smanjena plata.

Ova vest stiže nedugo nakon što je PL oduzela bodove Evertonu i Notingem Forestu jer su prekršili Pravila o profitu i održivosti (PSR).

Everton je ostao bez šest, a Forest bez četiri boda, a iz straha od sličnih kazni ostali klubovi su bili vrlo skromni tokom januarskog prelaznog roka, tokom kog Englezi često poroše na stotine miliona evra na transfere.

Trenutni način kažnjavanja za kršenje PSR izaziva strah kod čelnika Premijer lige da će usled toga liga izgubiti elitni status najbolje na svetu jer njeni klubovi neće biti u mogućnosti da visokim platama privuku najbolje igrače sveta.

Ova radikalna promena je već razmatrana među klubovima pa se glasanje o njoj očekuje na sastanku po okončanju sezone u junu.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Navodno 17 od 20 klubova naginje ka ovoj velikoj promeni, a za njeno izglasavanje je potreban pristanak njih 14.

Neki klubovi smatraju da su kazne od šest bodova za Everton i četiri za Forest drakonske i ne odražavaju ono zbog čega je PSR uveden.

Klubovi veruju da ako imaju novca i spremni su da ga poroše ne bi trebalo da se suočavaju sa kaznom koja ih može izbaciti iz elitnog ranga, što je upravo slučaj sa gore pomenuta dva kluba, ili iz borbe za titulu.

Nema sumnje da bi ova promena posebno odgovarala Mančester sitiju koji je optužen za više od 115 slučajeva kršenja PSR.

Stoga se razmatra "porez na luksuz" koji obezbeđuje značajnu finansijsku kaznu za klubove koji prekorače limit za trošenje novca.

Taj novac, za koji se pretpostavlj da bi mogao da iznosi desetine miliona, bio bi podeljen klubovima koji poštuju pravila.

A deo novca bi možda išao u "fond za vanredne situacije" za pomoć klubovima u finansijskoj opasnosti.

Podeli:

Komentari 7

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Ima li igara posle smrti?

Jedan korisnik platforme Steam nedavno se raspitivao oko mogućnosti da svoju kolekciju igara na ostavi nekome nakon svoje smrti koristeći testament.

HCL

21:19

2 h

Novo Sport Video Menu