Nova vest
Fudbal 5

3.4.2024.

17:38

Dušan Vlahović – žrtva Alegrijevog sistema?

Dan nakon što je Dušan Vlahović odradio pola posla na Juventusovom putu ka finalu Kupa Italije, vraćamo se jednoj od glavnih tema u srpskoj fudbalskoj javnosti – da li su "zebre" klub za njega?

Dušan Đukanović
Profimedia

Srpski napadač je, posle perioda obeleženog suspenzijama, bio strelac jednog od dva gola (2:0) u prvom polufinalnom meču nacionalnog kup takmičenja protiv Lacija.

Da nema Bolonje, igrači tima iz Torina bi bili ubedljivo ekipa s najmanje postignutih golove u Seriji A među timovima koji u ovom trenutku drže mesto koje vodi u neko od UEFA takmičenja.

Posle 30. kola skupili su ih tek 44, jedan manje od ekipe Tijaga Mote i čak 10manje od sledećg iz najboljih 6, a Vlahović je sam postigao više od trećine (15). Asistencijama je učestvovao u još četiri, dakle zbirno gotovo pa polovina.

Prema izjavi Vlahovića posle meča, ti podaci ga ne brinu.

"Baš me briga koliko ću golova postići, kome ću asistirati. Važno je da pobeđujemo, jer to znači da ćemo zajedno da slavimo. Kada pobedimo, svi smo dobri. Veoma sam srećan", istakao je Vlahović.

Sofascore

Reklo bi se sjajna sezona za drugog najboljeg strelca italijanskog šampionata iza Lautara Martinesa, ali šta da Vlahović igra za neki drugi tim? Ili bolje, pod nekim drugim trenerom?

Poznato je da Masimilijano Alegri ne gaji napadački fudbal, pa i to je tek eufemizam za njegove taktičke zamisli. Dovoljno je pogledati Vlahovićevu igru iz meča protiv Lacija, te doći do tog zaključka.

Dušan Jajović je najčešće dobijao loptu negde oko sredine terena ili se čak povlačio do duboko na sopstvenu polovinu kako bi započeo napad svog tima. To potvrđuje snimak s meča protiv Rimljana, kao i toplotna mapa mesta na terenu na kojima je najčešće bio.

Uprkos tome, uspeo je da ove sezone učestvuje u 20 golova svoje ekipe na 28 mečeva i jedan je od trojice fudbalera na "čizmi" (Paulo Dibala, Teun Kopmajners) koji je od januara postigao najmanje 10 golova.

Da se ostvario u više navrata najavljivani prelazak u Arsenal, teško je poverovati da ionako impresivnie brojevi ne bi bili još bolji kada bi mu trener bio Mikel Arteta. "Tobdžije" se muče na poziciji centarfora i često se oslanjaju na iznuđena rešenja usled čestih perioda nedostupnosti Gabrijela Žezusa.

Taj problem bi mogao da reši Vlahović, kojem ugovor s Juventusom ističe kroz nešto više od dve godine.

Pogledajte, pa procenite i sami – ostanak u Juventusu ili selidba u sredinu koja će mu više odgovarati?

loader

Podeli:

Komentari 5

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Apel za sve: "Vozite kao žene!"

Francusko udruženje za bezbednost na putevima pozvalo je ljude da "voze kao žene" kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama.

Business Insider

14:39

10 h

Novo Sport Video Menu