Nova vest
Fudbal 64

9.4.2024.

13:26

Novi presek: Zvezda sve dalje od direktnog mesta u Ligi šampiona

Fudbaleri Crvene zvezde najverovatnije neće moći u narednom ciklusu Lige šampiona da računaju na ovosezonski luksuz, kada su bili direktan učesnik elitnog takmičenja.

Dušan Đukanović
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Tako barem sugerišu rezultati proteklog vikenda u evropskim ligama, koji nisu išli na ruku crveno-belima.

Prvi uslov je logičan. Zvezda mora da bude šampion Superlige i na putu je da to učini. Na kolo do kraja regularnog dela imaju četiri boda više od "večitog" rivala.

U slučaju da Partizan osvoji titulu, oni bi zbog slabog koeficijenta svakako morali kroz kvalifikacije.

Drugi je, takođe, praktično ispunjen. Da bi Zvezda imala šansu da se direktno plasira u Ligu šampiona, potonji osvajač bi morao i kroz domaće prvenstvo da obezbedi mesto koje vodi u kontinentalno takmičenje sledeće sezone.

Svi učesnici četvrtfinale faze su na putu da to urade, osim Borusije Dortmund koja je u ovom trenutku peta u Bundesligi. Bilo bi pravo čudo da "milioneri" podignu "ušati" trofej.

Situacija se komplikuje kod trećeg uslova. Posledično prvom, upražnjeno mesto će popuniti šampion države koji ima najveći koeficijent, a da je prethodno trebalo da igra kvalifikacije.

To znači da titulu ne smeju da osvoje Šahtjor (Ukrajina), Dinamo (Hrvatska), Slavija (Češka) i Kopenhagen (Danska), a potencijalno i neko između Olimpijakosa i PAOK-a (Grčka). U ovom trenutku, tri od tih šest timova su lideri u nacionalnim šampionatima.

Slavija je proteklog vikenda preuzela lidersku poziciju u Češkoj od gradskog rivala Sparte, ali imaju tek bod prednosti na tri kola pred plej-of.

U Ukrajini je lider tim iz Donjecka. Šahtjor je prestigao Krivbas uprkos tome što imaju dva meča manje od prvog pratioca. Posustao je i kijevski Dinamo koji je sada na minus četiri u odnosu na rivala uz podjednak broj odigranih susreta.

Zvezdi ne odgovara ni trenutna situacija u Grčkoj, gde ne samo da je PAOK prvi, već i Olimpijakos ima šanse da se okiti šampionskom titulom.

Tim iz Soluna je prvi sa 67 bodova, dok su Pirejci sa četiri boda manje na četvrtoj poziciji.

Ono što je olakšavajuća okolnost jeste da oba tima prethodno moraju da prođu do polufinala Lige konferencije kako bi uopšte imali bolji koeficijent od Zvezde.

Situacija je povoljnija u Hrvatskoj, gde Rijeka ima pet bodova više u odnosu na Dinamo. Zagrepčani imaju i meč manje.

Kopenhagen je za sada najdalje od toga da bude šampion u Danskoj. Šampionska trka se vodi između Brondbija i Mitjilanda, dok je Kopenhagen posustao nakon sjajnog nastupa u Ligi šampiona i zaostaje šest bodova za vodećim duom.

Podeli:

Komentari 64

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu