Nova vest
Fudbal 2

9.4.2024.

13:00

Počinje rasplet – najveći na najbogatijeg, nova englesko-nemačka bitka

U utorak počinje rasplet u fudbalskoj Ligi šampiona.

Izvor: B92.Sport

Profimedia

Odmah nas čekaju jedan "blokbaster" – duel najtrofejnijeg i aktuelnog prvaka Evrope, te jedan evropski "klasik".

Real Madrid očekuje Mančester siti, dok se u Engleskoj sastaju stari rivali Arsenal i Bajern.

U sredu uveče na programu su preostala dva četvrtfinala: Atletiko Madrid – Borusija Dortmund i PSŽ – Barselona.

Revanš mečevi na programu su sledeće nedelje.

Treća sezona zaredom

Profimedia

Real Madrid imao je punih osam dana da se spremi za suočavanje sa Mančester sitijem, treću godinu zaredom u nokaut-fazi najjačeg evropskog takmičenja.

Siti je, u međuvremenu, igrao u subotu protiv Kristal palasa, pa Gvardiola nije zadovoljan time koliko je vremena preostalo za pripremu utakmice.

Poslednji meč u španskoj ligi Real je odigrao 31. marta protiv Atletik Bilbaoa, a prethodnog vikenda je odmarao pošto je taj vikend bio rezervisan za finale Kupa kralja.

"Ovo je neverovatno atraktivan meč. Kvalitet obe ekipe će nam omogućiti da gledamo dobar meč. Mislimo da ćemo biti bolji od Sitija u nekim aspektima, a oni misle da će biti bolji od nas u drugim. Posle 180 minuta ćemo videti ko je bio bolji", rekao je Karlo Ančeloti.

Svaki susret – goleada

Real je pre dve sezone eliminisao Siti u polufinalu Lige šampiona, dok se engleski klub revanširao prošle sezone, takođe u polufinalu.

Na te poslednje četiri utakmice ova dva tima u Ligi šampiona postignuto je 17 golova.

U međusobnim duelima, Siti je upisao četiri pobede, Real tri, dok su tri utakmice završene nerešeno.

Obe ekipe pokušavaju da se plasiraju u polufinale Lige šampiona četvrti put zaredom.

Trener Reala Ančeloti će ovog utorka zabeležili rekordnu 200. utakmicu u Ligi šampiona.

"To je veliko dostignuće. Sećam se svoje prve utakmice, bila je to protiv Sparte iz Praga kada sam bio u Parmi. Doći do 200 utakmica znači mnogo. Preživeti toliko godina u fudbalu, pogotovo u mojim godinama, veliki je uspeh", rekao je 64-godišnji Italijan.

Hej, Džud

Profimedia/Burak Akbulut / Anadolu

Ančeloti će sa Realom pokušati da osvoji svoju treću titulu u Ligi šampiona, sa timom koji je ove sezone pojačan dolaskom Džuda Belingema.

Mladi engleski vezista nikada nije igrao u Premijer ligi, ali se četiri puta do sada sastao sa Mančester sitijem i dva puta postigao gol protiv engleskog tima.

Belingem je upisao 20 golova i deset asistencija otkako je stigao u Madrid i jedno je od najboljih napadačkih oružja kluba ove sezone, zajedno sa Vinisijusom Žuniorom i Rodrigom.

"Njegov uticaj je ogroman. To je drugačiji tim od prošle sezone. Meč sa Real Madridom je uvek težak izazov. Oni su izuzetan klub i u ovom takmičenju mogu da kontrolišu mnoge stvari sa iskustvom koje imaju iz prošlosti", rekao je Gvardiola.

Novi evropski "klasik"

Sofascore

Gvardiola ističe da utakmice između ova dva tima postaju veliki klasik.

"Pre dve godine Real nas je eliminisao, prošle sezone mi smo eliminisali Real. Utakmice između nas i njih postaju veliki klasik", izjavila je legenda Barselone.

Siti i Real će se po četvrti put sastati u poslednjih pet godina.

"Imamo nove igrače, tako da će biti potpuno drugačiji mečevi. Real je promenio način igre, ali ne radikalno", dodao je Gvardiola.

Gvardiola je naglasio da najveću opasnost za njegovu ekipu predstavljaju Vinisijus Žunior, Džud Belingem i Rodrigo.

"Svi znaju za njihovu snagu u tranziciji. Moramo pokušati da ih zaustavimo, da kaznimo njihove greške i pokažemo kako smo došli da postignemo golove", dodao je Gvardiola.

Siti će gostovati Realu u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona.

"Pokušaćemo da nametnemo naš stil igre. Moramo dati sve od sebe ako želimo da budemo bolji od Reala u Madridu", zaključio je Gvardiola.

Utakmica Real Madrid – Mančester siti na programu je sutra od 21.00.

Arsenal na slatkim mukama, Bajern spasava sezonu

Profimedia/Burak Akbulut / Anadolu

Ništa manji spektakl očekuje nas na londonskim "Emiratima".

Arsenal posle 14 godina opet igra u četvrtfinalu Lige šampiona.

Nema sumnje da su navijači "tobdžija" oduševljeni, ali njihovim ljubimcima nije nimalo lako.

Tim Mikaela Artete se nalazi na slatkim mukama – ima šansu da posle 20 godina opet osvoji Premijer ligu.

Borba sa Arsenalom i Mančester sitijem je iscrpljujuća, pa nema sumnje da im je nastup u LŠ postao i "opterećenje".

Ali u pitanju je elitno evropsko takmičenje koje je velikim klubovima kakav je Arsenal uvek prioritet.

"Tobdžije" još boli 2017.

Sofascore

A još ih čeka dvomeč sa starim rivalom Bajernom, koji ih je u poslednjem sudaru u osmini finala 2017. pobedio sa 10:2 u dvomeču i osramotio ih.

"Imamo veliki zadatak protiv jednog od najuspešnijih klubova u Ligi šampiona. Radujemo se tome. Bajern je vrhunski tim, a ja sam veliki poštovalac Tomasa Tuhela i načina na koji postavlja taktiku. Naučio sam dosta od njega, ali imamo šanse da pobedimo", istakao je Arteta.

Arsenal je u sjajnoj formi, dobio je osam od poslednjih deset utakmica, dok se s druge strane Bajern muči i u domaćim takmičenjima.

Praktično se oprostio od titule jer posle dva uzastopna poraza u Bundesligi zaostaje 16 bodova za liderom Bajerom, a u Kupu je doživeo debakl protiv trećeligaša Sarbrikena već u drugoj rundi.

Kejnovo prokletstvo

Profimedia

Uprkos tome što je prošlog leta došao jedan od najboljih napadača sveta Hari Kejn, koji je postigao 38 golova uz 12 asistencija, Bavarci se susreću sa možda prvom sezonom bez trofeja od 2012.

Javnost se već uveliko šali na račun Bavaraca da ih je Englez ukleo jer u svojoj karijeri nije osvojio nijedan trofej.

Stoga je timu Tomasa Tuhela Liga šampiona poslednja nada za spas sezone.

"Arsenal je trenutno najbolji tim u Premijer ligi, sve statistike to dokazuju. U fantastičnoj su formi. Do sada smo igrali dobro u Ligi šampiona, ostvarili smo minimalni cilj – četvrtfinale. Sve se sada može svesti na malo sreće, možda čak jedna ili dve sudijske odluke mogu uticati na krajnji ishod. Želimo da dođemo do polufinala", rekao je Tuhel.

Tuhel je uoči gostovanja u Londonu dobio jednu odličnu vest, treninzima se vratio prvi golman i kapiten tima Manuel Nojer.

Posle povratka Leroja Sanea, Kingslija Komana, Aleksandra Pavlovića i Nusaira Mazrauija, Tuhel ima skoro kompletan sastav na raspolaganju.

Prvi meč osmine finala Lige šampiona između Arsenala i Bajerna na programu je od 21.00.

Podeli:

Komentari 2

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 2

Podeli:

Odbojka

Poraz Srbije na startu Lige nacija

Odbojkašice Srbije izgubile su prošle noći u Rio de Žaneiru od Dominikanske Republike sa 1:3 (18:25, 17:25, 25:21, 20:25) u prvom meču ovogodišnjeg izdanja Lige nacija.

Beta

8:08

4 min

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu