Nova vest
Fudbal 24

1.4.2024.

19:15

"Adidas" blokira broj 44 na dresu Nemačke zbog Nacista

Adidas je odlučio da povuče iz prodaje novi dres nemačke fudbalske reprezentacije s brojem 44 nakon što je dizajn izazvao veliki skandal.

Srđan Novaković
Profimedia

Naime, Adidas je za brojeve na novom dresu uzeo drevne rune, ali ‘problem‘ je bio taj što su sličnu ideju za dizajn imali i nacisti koji su inspiraciju takođe imali u runama.

Stoga je broj 44 jako sličan dizajnu slova ‘SS‘ koje su na svojim prsima imale zloglasne "Schutzstaffel" jedinice poznati kao "es-es-ovci".

Nakon što je poslednjih dana bilo puno negativnih komentara na račun ovog dresa, Adidas je odlučio da zaustavi sve narudžbe koje su pojedinci imali za dres s brojem 44.

Taj broj ionako ne može nositi niko na Europskom prvenstvu jer će tamo igrači imati brojeve od 1 do 36, ali su navijači mogli naručiti dres s bilo kojim brojem do 99. Sada više neće imati priliku za to.

"Kao kompanija smo posvećeni borbi protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u bilo kojim oblicima", izjavio je glasnogovornik Adidasa Oliver Brigen prilikom objave o povlačenju dresa sa spornim brojem.

Iz Nemačkog fudbalskog saveza oglasili su se da nisu bili svesni cele situacije te su se distancirali oko bilo kakvih desničarskih ideja i konotacija.

Podeli:

Komentari 24

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 24

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu