Nova vest
Košarka

Sreda, 07.09.2022.

16:30

"Brutalni" Luka Dončić: 47 poena, pobeda i prvo mesto!

Košarkaši Slovenije pobedili su Francusku rezultatom 88:82 u 5. kolu Evrobasketa.

Izvor: SN

Autor: SN

Foto: FIBA

Slovenci su sa 4 pobede i 1 porazom (onaj od Bosne i Hercegovine) uspeli da osvoje grupu B ispred Nemačke, Francuske i Litvanije.

Upravo su selekciju Francuske savladali u paklenom meču petog kola zahvaljujući nestvarnoj partiji Luke Dončića koji je ubacio 27 poena za poluvreme, a ukupno čak 47 uz 6 skokova i 5 asistencija.

Utakmicu je zapravo Francuska bolje počela i na krilima Evana Furnijea povela sa 9:1, od čega je 7 poena ubacio košarkaš Njujork Niksa.

Na sredini četvrtine se Luka Dončić probudio i brzo vezao osam poena, da bi do kraja deonice imao 11, a Slovenci potpuni preokret i vođstvo 20:19.

Ako vas je ovo oduševilo, sačekajte da vidite drugu četvrtinu u kojoj je Dončić ubacio 16 poena, u kojoj je delovao nezaustavljivo i čitavu halu podigao sa sedišta nakon trojke sa jedne noge.

Francuzi su imali svoje prednosti u reketu i Gober je to koristio, a odlično su se ubacivali Amat Mbaj i Eli Okobo pa su izabranici Vensana Kolea ozbiljnije zapretili, ali se na poluvreme otišlo sa 44:40 u korist Slovenije.

Poirije je u poslednjim momentima dobio i nesportsku kada je nehotično udario Dončića laktom u glavu prilikom borbe za skok.

U trećoj četvrtini su Francuzi bili nešto bolji rival, iako na startu deonice nije izgledalo tako pošto su Slovenci na krilima Dončića i Dragića stekli prvu dvocifrenu prednost.

Ipak, reprezentativci Francuske su uspeli da se vrate čak i da dođu do preokreta kada je Rudi Gober zakucao za 56:57, da bi Dončić pogurao Slovence ka novom vođstvu, a Eli Okobo uz zvuk sirene "spakovao" trojku za 64:64.

Najavili su dramu, a Slovenci su počeli da se odlepljuju i ponovo imali velikih 80:70, ali su Francuzi serijom 9:0 uspeli potpuno da se vrate u meč, što je Dončić prekinuo slobodnim bacanjima, a braća Dragić ukradenim loptama i lakim poenima.

Na kraju, sigurna pobeda Slovenije za prvo mesto u grupi B, gde će po svemu sudeći Nemačka biti druga, Francuska treća i četvrta Litvanija. To znači da potencijalno gledamo četvrtfinalni duel Srbije i Francuske, a polufinalni Srbije i Slovenije.

Luka Dončić je sa 47 poena bio najefikasniji, a jedino je Goran Dragić bio dvocifren sa 14 poena. Na drugoj strani, 19 poena i 8 skokova za Gobera, 15 je ubacio Furnije, 13 Mbaj, 11 Okobo i 10 Ertel uz 10 asistencija.

Meč pratite UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

205 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu