Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 05.06.2008.

17:52

Banel Nikolica - Rumunija

U konkurenciji Francuske, Italije i Holandije, malo ko će Rumunima dati bilo kakve šanse da se plasiraju u četvrtfinale, ali ukoliko uspeju da pomrse račune favoritima, mladi Banel Nikolica bi mogao da bude taj koji će imati glavnu reč. Vezni fudbaler, sa navikom da postiže golove, već nekoliko godina pruža sjajne partije u dresu Steaue, a posle Lige šampiona, Evropsko prvenstvo bi moglo da bude scena na kojoj će ponovo da zablista.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Sezona: Nikolica je ove sezone odigrao preko 30 utakmica i postigao 3 gola u rumunskom šampionatu. Steaua je ostala u senci osvajača “duple krune” Kluža, ali će Nikolica, ukoliko u međuvremenu ne pređe u neku od vodećih evropskih liga, ponovo dobiti šansu u Ligi šampiona, što će ga verovatno i zadržati u Bukureštu.

Karijera: Sa 16 godina potpisao je prvi profesionalni ugovor sa lokalnim trećeligašem iz Braile. Za 3 sezone postigao je 23 gola, pomogao klubu da uđe u drugu ligu, a na leto 2004. godine prvi put je dobio šansu u prvoligaškom fudbalu, kada je potpisao za Politehniku iz Temišvara. Brzo su ga primetili skauti Steaue i posle samo 6 meseci Điđi Bekali ga dovodi u Bukurešt, za oko 100.000 evra. Bio je ključni član nekoliko izuzetno uspešnih evropskih kampanja Steaue, koja je od njegovog dolaska stigla do polufinala Kupa UEFA i dva puta igrala u Ligi šampiona. Osvojio je dve titule prvaka Rumunije. Dolazi iz izuzetno siromašne romske porodice. Prešao je dug put, od odrastanja u, kako tvrdi, kući od drva i blata, preko bekstva od rulje koja je htela da ga linčuje kada je optužen za krađu jabuka. Sada vozi automobil vredan 30.000 evra i smeši mu se prelazak u neki od vodećih evropskih klubova.

Reprezentacija: Za “A” tim debitovao je krajem 2005. godine. Odigrao je 19 mečeva za nacionalni tim i postigao 1 gol, u važnoj pobedi u Celju protiv Slovenije u kvalifikacijama za EURO 2008. Na putu do Austrije i Švajcarske odigrao je osam mečeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve