Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 05.06.2008.

17:46

Jakub Blaščikovski - Poljska

Poljska definitivno ne spada u grupu favorita na predstojećem Evropskom prvenstvu, ali će igrači svakako pokušati da iznenade favorizovane Nemce i Hrvate u svom prvom učešću na kontintentalnom takmičenju. Ono što je kod Poljaka izvesno je to da desna strana sredine terena pripada Jakubu ‘Kubi’ Blaščikovskom.

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Sezona: Borusija Dortmund nije imala previše uspešnu sezonu u Bundesligi. ‘Milioneri’ su takmičenje završili na slabom 13. mestu, a Kuba je doveden kao drugo najskuplje pojačanje, posle Mladena Petrića. U svom debiju u Bundesligi, Kuba je praktično uspeo da se izbori za mesto u startnoj postavi Dortmunda. Od 34 utakmice, Blaščikovski je bio starter na 21, a u igru je ulazio još dva puta. Za to vreme, uspeo je da zabeleži jedan gol (protiv Ajntrahta iz Frankfurta u gostima, 25. aprila) i četiri asistencije. Njegov nastup u Kupu Nemačke završio se neslavno pošto je Borusija u finalu savladana od strane Bajerna sa 2:1 posle produžetaka, a porazu ‘Milionera’ doprinelo je Kubino isključenje u 108. minutu.

Karijera: Blaščikovskog u Poljskoj smatraju za jedan od najvećih talenata. Legendardni poljski fudbaler Zbignjev Bonjek izjavio je da “Svaki dan koji Jakub provede u poljskoj ligi je za njega izgubljen pošto je on jedini domaći igrač koji bi mogao da pruži spektakularne partije i u nekoj zapadnoj ligi”. Kuba ga je poslušao i uprkos interesovanjim više evropskih klubova, “Mali Figo”, kako ga je Bonjek krstio, odlučio je leta 2007. godine da pređe u Borusiju iz Dortmunda za 2.9 miliona evra. Pre ‘Milionera’, Kuba je proveo dve sezone u Visli iz Krakova.

Reprezentacija: Debitovao je početkom 2006. godine u meču sa Saudijskom Arabijom. Novi selektor Poljske Leo Benhaker pružio mu je priliku već u septembru iste godine u prvom kvalifikacionoj utakmici za EURO, kada su Poljaci u Viđevu poraženi od Finske sa 3:1. Do kraja kvalifikacija odigrao je još 9 mečeva, a svoj za sada jedini gol postigao je u prijateljskom susretu sa Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve