Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 02.06.2008.

07:17

Kvalifikacije za EURO 2008

Žreb za EP 2008. godine koje počinje 7.juna, održan je u švajcarskom Montreu 26. januara 2006.godine.

Predstavnici 50 zemalja imali su različite ambicije, velikani su bez obzira na žreb očekivali prolaz na EURO 2008.a “mali” su želeli da otkinu po neki bod i tako ojačaju svoju poziciju na rang listi za neko naredno takmičenje.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Kvalifikacije za EURO 2008.godine ostaće upamćene, ne samo po nekoliko nezaboravnih utakmica, plasmanu favorita, već možda na prvom mestu po eliminaciji Engleza.

Iako ćemo se malo detaljnije pozabaviti kvalifikacijama, kada bi se u nekoliko rečenica opisale kvalifikacije za EP, to bi izgledalo ovako: Prvo učešće Poljske , tragedija Škotske, velika pobeda Turske u Atini, po običaju sigurni Nemci i Česi, neredi na utakmici Danska – Švedska, solidni Rumuni i Holandjani, debakl Engleza, rekordna pobeda Nemaca, Slaven Bilić, busen na Maksimiru i Stiv MekLaren.

Ipak, tokom kvalifikacija koje su počele još u avgustu 2006.godine dešavalo se mnogo toga. Krenimo redom od grupe A u kojoj je učestvovala i selekcija Srbije, koja je po prvi put samostalno igrala jedno takmičenje pod okriljem UEFA od razdvajanja sa Crnom Gorom.

Grupa A: Portugalija, Poljska, Srbija, Belgija,Kazahstan,Jermenija, Azerbejdžan, Finska

Srbija je dobila Havijera Klementea, novi grb, nove dresove i znatno podmladjenu reprezentaciju. Do kraja kvalifikacija nismo dobro igrali “male” utakmice i zbog izgubljenih bodova protiv Kazahstana u Almatiju, Finaca u Beogradu i Belgijanaca u Briselu nećemo videti EURO. U sudaru sa direktnim konkurentima Srbija nije praktično izgubila ništa neplanirano, ali su zato svi ostali skupljali bodove po Azerbejdžanima, Kazahstanima…Možda najlepša utakmica u kvalifikacijama odigrana je u Poljskoj gde su Poljaci posle očajnog starta pobedili Portugaliju. Ujednačena grupa, u kojoj su odlučivale nijanse, ali ukupno gledano na EP su otišle dve selekcije koje su prikazale najviše. Srbija je možda i najbolju utakmicu odigrala sa neugodnim Fincima u Helsinkiju, ali i završnicu meča sa Portugalom u Lisabonu. Ostaće upamćen i sramni potez Luisa Felipea Skolarija koji je udario Dragutinovića i prošao bez veće kazne.

Opšti utisak je da je Klemente mnogo lutao, i da nismo ozbiljno shvatili frazu “ da danas svi igraju fudbal”.

Poljska 28 14 8 4 2 24 12 +12
Portugalija 27 14 7 6 1 24 10 +14
Srbija 24 14 6 6 2 22 11 +11
Finska 24 14 6 6 2 13 7 +6
Belgija 18 14 5 3 6 14 16 -2
Kazahstan 10 14 2 4 8 11 21 -10
Jermenija 9 12* 2 3 7 4 13 -9
Azerbejdžan 5 12* 1 2 9 6 28 -22

Grupa B: Italija, Francuska, Škotska, Gruzija, Ukrajina, Litvanija i Farska Ostrva.

Pre početka kvalifikacija veliki favoriti bili su Italijani i Francuzi. Na kraju su i otišli na EURO, ali neko od “velikana” bi izvisio da nije bilo gluposti Škota, koji su odlično počeli, a onda sve upropastili porazom od Gruzije u Tbilisiju. Iako su poslednje kolo odigrali na svom “Hempden Parku” protiv Italije, aktuelni svetski prvaci su odigrali iskusno na rezultat i otišli na EP. Ostaće upamćena i istorijska pobeda Škota na Parku Prinčeva i fenomenalan gol koji su postigli “ preko pola igrališta”. Osim propuštene prilike “karirane vojske”, mnogi će se prisetiti i neubedljivih igara Francuza i Italijana. Ukrajinci su posle plasmana na Mundijal razočarali i “kaskali” već na polovini kvalifikacija.

Tabela: Italija 29, Francuska 26, Škotska 24,Ukraina 17, Litvanija 16, Gruzija 10, FO 0

Grupa C: Grčka, Turska, Norveška, BiH,Moldavija, Mađarska i Malta.

U najavi takođe iznivelisana grupa u kojoj su svoje ambicije gajili i naši susedi iz BiH. Jeste sve rešavano u poslednjem kolu, ali trka za EURO svela se na tri slova (Grčka, Norveška i Turska) već u ranoj fazi kvalifikacija. Turci su odličnim finišom našli put ka Austriji i Švajcarskoj i njihova dva meča ostaju za pamćenje. Vatreni dueli sa Grcima su uvek bili više od igre, ali će se i u godinama koje dolaze pričati o pobedi od 4:1 u sred Atine. Ipak, pod vodojstvom novog-starog selektora Terima hvatali su poslednji voz u direktnom duelu sa Norvežanima. Pobedili su u Oslu sa 2:1 i prekinuli pauzu koja je trajala od 2004.godine. Pamtiće se i pobeda Bosanaca u Oslu, činilo se da nacionalna federacija pravi ozbiljan projekat za naredne godine. Da se sve brzo menja govore i vesti iz Sarajeva i protesti navijača ispred sedišta Fudbalskog saveza…Impresionirala je ponov sigurna kampanja Grka, koji su u Rehagelu našli čoveka koji je od njih napravio stabilnu i ozbiljnu reprezentaciju, čije učešće na velikom takmičenju ne predstavlja senzaciju, poput učešča na Mundijalu 1994.godine u SAD.

Tabela: Grčka 31,Turska 24, Norveška 23, BiH 13, Moldavija i Mađarska po 12, Malta 5

Grupa D: Češka, Nemačka, Rep. Irska, Vels, Slovačka, Kipar i San Marino.

Mnogi su očekivali iznenadjenje u ovoj grupi, na kraju je ovo bila i jedna od najdosadnijih grupa. Pamtiće se sigurne kampanje Nemaca i Čeha, rekordna pobeda “ELF-a” nad San Marinom, ali i novi hod u prazno Iraca i Velšana. Centralno mesto u ovoj grupi zauzima utakmica za prestiž izmedju Nemaca i Čeha (Nemačka je prva zvanično obezbedila plasman na EURO). Ipak, velika proslava Nemačke pretvorila se u blamažu i impresivnu pobedu Češke od 3:0. Mnogim navijačima “pancera” ostao je gorak ukus u ustima na kraju ipak rutinskih kvalifikacija, takve poraze na svom terenu mnogi Nemci ne pamte. Minhen je za sujeverne postao ukleto mesto za igranje mečeva.

na penzionisanom Olimpijskom stadionu Englezi su ne tako davno slavili istorijskih 5:1.

Tabela: Češka 29, Nemačka 27, Irska 17, Slovačka 16, Vels 15, Kipar 14, SM 0

Grupa E: Rusija, Hrvatska, Engleska, Izrael, Makedonija, Estonija i Andora

Mesto najveće senzacije kvalifikacija. Da je neko prognozirao na početku kvalifikacija da će Englezi gledati EURO preko TV-a proglasio bi ga fudbalskom neznalicom. Medjutim, neznalica je sedela na klupi “gordog Albiona”. Stiv MeKlaren će ostati upamćen kao trener koji je zalutao na klupu velikana i tako učinio veliku uslugu Rusima i Hrvatima. Na kraju su i Hrvati učinili uslugu Rusima, ali o tome kasnije…Hrvatska je odigrala kvalifikacije izvanredno, remizirala sa Rusima u Moskvi, dobila ambiciozne Izraelce u gostima, a kvalitet i moral pokazala pobedom na novom Vembliju. Dok je MekLaren eksperimentisao, otpisivao pa vraćao Bekama i nekolicinu igrača, menjao golmane, formacije…Hrvati i Rusi su skupljali bodove. I sa hendikepom poput takvog menadžera na klupi, Englezi su imali otvorene karte u poslednja dva kola. Ipak, pali su na veštačkoj travi u Moskvi (egezkutor Pavlučenko), a onda u legendarnoj utakmici i od Hrvatske u Londonu. Na golu je stajao mentalno nepripremljeni Karson, javnost je znatno pre toga masakrirala Pola Robinsona zbog busena na Maksimiru i bizarnog gola koji je odveo Engleze u poraz u Zagrebu. U toj frci, niko se primera radi, nije setio Džejmsa , iskusnog golmana…Rusi su na kraju mercedesima i evrima želeli da nagrade igru do kraja Hrvata, Bilić nije prihvatio poklon…

Tabela: Hrvatska 29, Rusija 24, Engleska 23, Izarel 23,Makedonija 14, Estonija 7, Andora 0

Grupa F: Španija, Švedska, Severna Irska, Danska, Letonija, Island, Lihtenštajn

Grupa u kojoj je mnogo toga bilo izvesno još na žrebanju. Očekivalo se neko iznenadjenje i borba Španije, Danske i Švedske za mesta na EURO. Letonija je kao iznenadjenje putovala na šampionat u Portugaliji, ali se ispostavilo da nemaju snage da ponovo iznenade, delimično zato što ih niko više i nije posmatrao kao iznenadjenje. Island je i dalje bio tim Gudjonsena i ostalih, u nekoliko mečeva prijatno je iznenadila Severna Irska. Iskusni Luis Aragones eksperimentisao je poput MekLarena, ali je “furija” dobro odigrala ključne utakmice. Iz ove grupe pamtiće se duel Danske i Švedske u Kopenhagenu i napad domaćeg navijača na sudiju zbog penala za goste u 90. minutu, pošto je Danska dostigla ubedljivo vodjstvo Švedjana. Balkanski sindrom na skandinavskom tlu UEFA je brzo primirila kaznom Dancima, koju je u medjuvremenu ublažila, vinovnik skandala se izvinio naciji i danskim fudbalerima i prošao sa malom kaznom. U Engleskoj bi robijao, i to je dokaz da se neke stvari u fudbalu menjaju…

Tabela: Španija 28, Švedska 26, Severna Irska 20, Danska 20, Letonija 12, Island 8, Lihtenštajn 7

Grupa G: Rumunija, Holandija, Bugarska, Belorusija, Albanija, Slovenija i Luksemburg.

Još prilikom žrebanja bilo je jasno da će se karte deliti izmedju Rumuna, njihovih južnih suseda Bugara i Holandjana. Rumuni su još jednom pokazali da imaju odličnu generaciju i miks dobrih internacionalaca i fudbalera koji igraju u Steaui i Dinamu za respektabilan novac. Bugari su imali nekoliko povremenih bljesaka, ali je na kraju sve palo na ledja vanserijskog Dimtra Berbatova. Imao je podršku Petrova, ali to nije bila generacija poput one Stoičkova, Lečkova, Balakova…

Kvalifikacije su završili sa bodom zaostatka u odnosu na Holandiju, ali nije bio neizvesnosti.

Tabela: Rumunija 29, Holandija 26, Bugarska 25, Belorusija 13,Albanija 11, Slovenija 11 i Luksemburg 3.

Najubedljiviju pobedu u kvalifikacijama zabeležila je Nemačka nad San Marinom od 13:0. Još jedan dokaz da Nemci ne praštaju i daju koliko mogu. Činjenica da su na drugoj strani imali pekare, poštare, službenike…nije ih preterano zamarala.

Najbolji strelac kvcalifikacija bio je napadač Severne Irske Dejvid Hili sa 13 golova, čime je prestigao Davora Šukera.

Luksemburg je posle crne serije od 12 mečeva bez pobede, konačno savladao nekoga – Belorusiju sa 1:0.

Južnoamerički neredi u Kopenhagenu su šokirali fudbalsku Evropu, a jedini nosilac sa žreba koji nije na EP je Engleska… Prošle su još jedne kvalifikacije, nema mnogo odmora, tokom jeseni već počinju kvalifikacije za SP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve