Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 26.06.2008.

14:56

Devetnaesti deo: "Disco dancer"

Svaka čast Turkie. Nisam, priznajem, verovao, da ću ovo ikada reći, ali hteo - ne hteo (a hoću) moram da im stegnem ruku i čestitam. To što oni od titule tzv. moralnih pobednika nemaju ništa, ne menja stvar. Ipak, sa pola tima, koliko im je ostalo, odigrali su muški i znalački protiv Nemaca koji su važili za apsolutne favorite. Utakmica van svih očekivanja dobra, panceri u jednom trenutku saterani u mišju rupu...

E sad to što je ova utakmica jos jedan dokaz Linekerove filozofske tvrdnje kako je fudbal „igra koja traje 90 minuta i igraju dva protivnika a na kraju uvek pobede Nemci“ je nešto sasvim drugo.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Mene je fascinirao prenos tj događanja u toku prenosa. Ja sam video 2 gola, deo napada Turkie kod drugog gola, Lemana na kolenima.. i Terima kako gladi kosu kod trećeg gola.. Ostale golove nisam video live. Razlog jer nevreme, ali kako sam od mog kolege sa RTS-a, sa kim sa gledao utakmicu, Gojka Andrijaševića saznao kada su padali golovi, jer je bio na telefonskoj vezi sa javnim servisom, izgleda da su Švajcarci „izjodlovali“ svoje. Nevreme je u Beču bilo toliko jako u jednom trenutku, da je to bilo za horor film a ne za EURO 2008.

Sve je počelo kako treba. Klasična bečka „mehana“ sa plazmom. Tekma iznenađenje ! Turkie udarili po ovima kao nezdravi... Kreće prvi gol... Pa izjednačenje... Pa drugo poluvreme..

U tom trenutku u lokal ulaze neki Švedi. Klinci, naravno da su plavokosi i da nose dresove svoje reprezentacije. Bučni su. Ne smeta nam. Problem nastaje kada krenu da ludački navijaju za Nemce.. Puštaju iritirajuće glasove... Plus grmljavina.. I onda šou!!! Nestaje slika! Čekamo, čekamo.. Ovi urlaju kao nezdravi.. Odjednom shvataju da gledaju Nemačka - Turska a ne Španija - Rusija... Kreće blagi rasizam prema Turkie... Vreme je za zunzare. (Iskreno nisam znao da Švedi mogu nekog da mrze, ali ni mnoge druge stvari nisam znao, pa za sve postoji prvi put).

Posle svakog „majmunisanja“ kad se na ekranu pojavi igrač Turske, sledi udarac u glavu, znate već, „felšerica odpozadi“. Gleda me nevinim pogledom. I ja uzvraćam istim. Posle svake zunzare (a bilo ih je podosta) sa dva prsta „zujanje“ (klasika). Nakon nekog vremena, sledi čuveno pitanje: “Zašto?“ Pravim se italijanski fudbaler: “io.. ma ke.. madre mio (prsti skupljeni kao da sam na pijaci)“. Na kraju shvata. Misli da sam Turčin. Počinje da navija za Turke!!! Opet bučno.. Iritirajuće... Plus prekidi prenosa.. Da poludiš.

Elem, nakon „prevaspitavanja“ bacam se na tekmu. Ali nje nema!! Odjednom vidim Nemce koji se raduju!!! U reprizi sam video da je Kloze(t)ov gol pao kao klasično bežanje iz škole Turaka. Kao što već znate, ali ovi to nisu znali, u pitanju je 4. razred gimnazije „Bundes liga“ i lekcija „nasmešite se - ptičica!“. E pa deco da ste završili gimnaziju, znali bi ste. Ovako.. Šta da vam kažem, stanite u red. Odmah iza Portugalaca!

Koga je to Ruštu video ili šta ga je uplašilo te je istrčao onako, stvarno ne znam... Ali da nisu bežali iz škole, gola ne bi bilo.

Većina je u „mehani“ navijala za pancere, tako da su urlali od sreće. Meni samo nije bilo jasno, zašto kad igraju dobro, Turkie loše prolaze? Nema logike. Opet prekid... Odjednom vidim da je 20-ica odigrala „škotlanđanku“ (kroz noge) Lamu.. Lopta ide ka gol autu.. Nestaje slika. Navijači Nemačke se raduju.. Odjednom se vraća slika, Leman na kolenima.. Nestaje opet. Mi se pitamo zašto kleči:

1. Zato što se moli?
2. Zato što hoće da prosi neku devojku iz publike?
3. Prosi svog saigrača (to je tako normalno u EU)?
4. Prosi Turčina (to mu baš nije pametno)?
5. Reaguje na sebi svojstven način - maloumno i prima gol?

Mnoštvo ponuđenih odgovora, ali ne znamo koji je pravi pošto nema slike. Taman se slika vraća i to na turske navijače kako gledaju zbunjeno…kad Švede boy slučajno isključi struju!!! Auuuu, za ovo bi kod mene u kraju bio na “tretmanu” a posle njega u Urgentnom centru. “I bi svetlost” a na semaforu stoji 2:2! Znači odgovor je pod brojem 5.

I tako u krug! Kad su se poslednji put uključili u prenos, Pigištajger je nosio peškir u bojama nemačke zastave i neku kretensku kapu, Turkie su bili tužni.. Sve mi je bilo jasno. Uzbuđenja nije bilo, kod mene, jer pola tekme nisam ni gledao. U reprizi sam video da je treći gol nemačka klasika “uja, iza vas sam”, ulazak u šesnaesterac i zastava je spuštena.

Prvi gol pancera je isto klasika “is it a bird, is it a plane, no its Pigištajger”.

Ipak, apsolutni hit su Leman i njegov učitelj plesa Lev. Leman je za Bivisa i Batheda, zbog načina na koji je blejao u prečku i načina na koji je je reagovao kod prvog gola. Kao da je brejkdenser kome nikako da pođe za rukom da se obrne na leđima…A to tako želi..”Samo, šta je ovo okruglo što mi udara po stativama?”. Nije ni čudo što je tako loš plesač, kad mu je učitelj onaj neuspeli član grupe Village pople - Lev. Košuljica utegnuta da ocrtava “vitko tjelo”, skače kao manijak.. Ne govori ništa svojim igračima jer ne zna šta da im kaze.. Protiv Portugala nije bio na terenu i ovi su odigrali utakmicu života. Samo sam čekao da kao pravi Džontra “ukosi” ruke, okači disko kuglu na klupu reprezentacije i počne da pleše.

Kako je krenulo, plesaće on i u nedelju, a mi svi ljubitelji fudbala ćemo odplesati svoje. Mislim, ako Lev osvoji EURO 2008 onda je bolje da se Evropsko prvenstvo ne igra.

Uopšte!

P.S. Dužan sam da ovde napišem nešto lično. Naime, pre nekoliko dana je umro Luka Ježina. Doajen srpskog sportskog novinarstva (i jugoslovenskog, naravno). Gospodin čovek. Mlađi to verovatno ne znaju, ali niko nije sa toliko žara i znanja prenosio vaterpolo utakmice kao gospodin Ježina. Zahvaljujući njemu sam prvo zavoleo, a potom i počeo da igram vaterpolo. Zahvaljujući sopstvenoj gluposti sam prestao, iako sam bio pred potpisivanjem ugovora za VK Partizan. (“oni” iz komšiluka se plaše vode, tako da nikada nisu ni bili bitan faktor u ovom sportu).

Vaterpolo je, zbog njega, postao hit među mnogim generacijama. Želim ovom prilikom da još jednom izrazim divljenje njegovom liku i delu.

Slava mu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

11 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d