Nova vest
Fudbal

Utorak, 24.06.2008.

14:59

Sedamnaesti deo: "Berluskoni je kriv za sve"

Pisati po ovakvom danu o fudbalu, u gradu u kojem kao da se ne igra EURO 2008, već je to za njih ponedeljak, prvi radni dan u nedelji i ništa više, poduhvat je sam po sebi. Ne žalim se, dovoljno je toplo i sparno, na šta se najviše i žalim, da nemam snage ni za kuknjavu. „Situaciju“ spašavaju moje kolege iz Gazete i Nihat. Dogovor za nalaženje je pao. Samo još da se „probijem“ kroz užareni Beč i brdo prelepih kafića punih blaziranih ljudi.

Uspeo sam.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ekipa je tu i kreće „brštenje“ o fudbalu. Luiđi drži banku. Naravno. Smirio se posle poraza od Toreadora. Priznaje da su bili, za nijansu, bolji i zasluženo idu na Ruse. Opisuje mesto sa kojeg je „gledao“ utakmicu. „Mama mia... pa Ni Berluskoniju ne bi dao da tamo gleda utakmicu. Grof Monte Kristo bi odande pobegao i otišao tamo gde su ga zatočili“. Mesto je na samom vrhu tribine. Pogled je takav, bar prema Luiđievim rečima, da imaš utisak kao da si na litici i na umu ti je samo jedna pomisao- ne pasti.

A pritom mora da priča o utakmici koju jedva i da vidi. Monitor mu je crkao, a tip koji je prenosio utakmicu je toliko smrdeo na „el pazuho“ da je Luiđi hteo da povrati. „Au kakav smrad! Dobro je što sam poneo kolonjsku vodu, pa sam ubijao taj miris. Na kraju mi se od prevelike količine kolonja vrtelo u glavi“. Španski radio reporter koji je bio pored njih i prenosio tekmu (a prema njegovim rečima, španskih reportera je bilo više nego savezničkih vojnika prilikom iskrcavanja na Normandiji) u jednom trenutku mu je oduzeo flašicu i bacio u malu kantu pored sebe.

„Hvala mu, inače bih se overdozirao“. Španci su se posle svake šanse, bilo njihove, bilo žabarske molili Bogu. “Kao da prenose za neki crkveni radio, a ne za polupismene likove koji samo fudbal prate i ništa više. Kod nas toga nema, naši sveštenici jure mlade dečake i nije ni čudo što nam zemlju vodi Berluskoni, a trener nam je Donadoni. Sve smo zaslužili!“ Što se tiče igre, kaže da je bila prava fudbalerska.

Naime, pravili su je fudbaleri a ne trener. „On je toliki idiot, da su ovi igrali sami kako su umeli. A izgleda i da nisu umeli. Zato je trebalo Kamoranezi i Del Pjero da igraju od početka i da kreiraju igru, a ne Kasano i De Rosi, koji je više bio bek“.Penali kao penali. Nije hteo da ih komentariše. I nema sta tu da se komentatriše.

Kolega iz Marke mu je pričao da je Aragones, još veći idiot od Donadonija. Nemoguće, ovaj je broj jedan. Najveći idiot!“. Izgleda da ipak nije. Naime, Aragones je toliko senilan i hoće da bude po njegovom, da to prelazi granice ljudskog uma. „Kaže mi ovaj da je na utakmici iz nepoznatih razloga zamenio Toresa. Svi ga pitaju zašto, ovaj ćuti. Posle 15 minuta okrene se ka klupi i zapanjeno kaze Toresu: Sta ćeš ti ovde? Piješ sok. Idi na teren! Ovaj je zanemeo!“, prica Luiđi. Sa ponosom ističe da je Aragones veći idiot od Donadonija. Kažem Špancu: “I takav trener je pobedio vas svetske pravake. Prema tome ovaj je veći kreten od tog vašeg“.

Pričam im za „ slučaj Boškov” I njegove anegdote sa Pančevim i ostalim. Kaže da zna Boškova, da je to veliko ime u Italiji, ali da zbog njega I Aragonesa ne bi voleo da doživi duboku starost. Napadam navijače Italije kako su samo jedno te isto vikali:” Italia..!” “ Za razliku od vaših koji su palili baklje, imali velike zastave I pravili buku. Samo na kojim tribinama su bili, nešto ih nisam primetio. Ah, da niste se ni plasirali, pa zato ih nije ni bilo, zar ne?” Ovo je bolelo, ali imao je pravo. Pruža mi ruku pomirenja. Prihvatam I kaem :” Que?” Smeje se.

Dolazi I Nihat koji poslepodne ima avion za Bazel. Obaveštava nas da će golman biti napadač!!! “ Ma to je kod nas normalno, još samo da moja baba obuče dres I krene u napad I sve ste videli. Ionako nemamo šanse, tako da ćemo se svi dobro zabaviti”. Priča da su u Švicu doleteli svi muslimanski mediji. “Oni pojma nemaju sa fudbalom. Preko svojih šeika I ostalih glavešina su izdejstvovali posebnu konferenciju za novinare, samo za njih. Niko drugi nije dobio poziv. A pitanju su bila sramotna: Zašto ne igra Šukur (?!!), da li ste svesni da branite islam(?!)..Terim je u jednom trenutku pobesneo I rekao da oni brane boje Turske koje je njihova država, a da njihove zemlje nešto urade u fudbalu pa neka brane islam a ne svoje države! Auu, ovi su se uvredili, a mi iz Turske smo mu aplaudirali. I ja koji ga ne volim sam mu aplaudirao, jer je imao pravo!” U Turskoj su svi ubeđeni da prolaze dalje! Nihat kaže da je to poprimilo toliko maha, da ako izgube od Nemaca,neki ludak bi ih mogao proglasiti izdajnicima oko struka stavi bombe i... Ipak, kaže da je većina njegovih sunardonika svesna da je ovo neverovatan uspeh I svi su srećni zbog toga.

“ Ipak smo bolji od Italijana, zar ne?, kaže Nihat a Luiđi ga pogleda popreko.”To je zato što nemate Donadonija I Berluskonija, ja da ti kažem,”, zaključuje Luiđi. Smejemo se na sav glas.

Ljubimo se na rastanku I zakazujemo susret kada se završi polufinale.

Idem kući, ali mi se po glavi vrati samo jedna misao.

Što bih ja voleo da mi imamo Donadonija I Berluskonija I da ispadnemo u cetvrtfinalu….

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve