Nova vest
Borilački sportovi 0

7.4.2024.

12:30

Ukrajinci dominirali, Srbima osam medalja

Ono najbolje što MMA sport na Starom kontinentu ima bilo je u Beogradu od 29. marta do 6. aprila na Evropskom prvenstvu za sve uzrasne kategorije.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
MMA Srbija

U hali “Ranko Žeravica” u Novom Beogradu gledali smo sjajne borbe preko 500 takmičara iz 35 zemalja. Najuspešniji ubedljivo bili su Ukrajinci, a Srbija takođe fenomenalna - sa čak osam osvojenih odličja.

S pravom možemo da kažemo da je ovo istorijski rezultat naših boraca, što de fakto i jeste, ali selektori i sami takmičari kažu da je ovo tek početak. Zlato su osvojili kadeti Nemanja Blagojević i Mateja Dakserović, njihovi vršnjaci Vladimir Ostojić srebro i Stevo Pilipović bronzu, dok su kod juniora sa bronzanim odličjima oko vrata takmičenje završili Ognjen Mićović, Petar Markovski, Ivan Stojković i Anastasija Rajković. Ovo je prvi put da je mlada selekcija učestvovala na tako velikom takmičenju, a na kraju je bila plasirana na visokoj sedmoj poziciji u Evropi.

Brojke

35 zemalja učestvovalo
523 takmičara se borilo
900 učesnika ukupno
658 mečeva održano

"Ovo je bila izvanredna prilika za mlade talente da se dokažu na prestižnom takmičenju, gde se okupio evropski krem boraca. Ovde nema slabih. Čestitam našim reprezentativcima, Srbija je sada definitivno u vrhu evropskog i svetskog MMA", izjavio je nakon završenog šampionata naš selektor Savo Lazić.

A kakva je bila organizacija samog događaja, koliko je visok nivo bio, govori i činjenica da je vrlo verovatno da će Srbija biti domaćin i novog IMMAF Evropskog prvenstva 2025. godine.

"Želim da izrazim duboku zahvalnost svima vama koji ste podržali naše napore u razvoju MMA u našoj zemlji. Ovo prvenstvo predstavlja vrhunac našeg rada i posvećenosti, idemo dalje još jače! Tokom proteklih osam dana, svedoci smo bili izvanrednih borbi i izuzetnih sportskih dostignuća. Svaki takmičar je pokazao ne samo svoju fizičku spremnost, već i svoju posvećenost, ljubav i strast prema ovom sportu. Zahvaljujem se gospodinu Braunu, gospodinu Vajtu i celoj svetskoj federaciji na ukazanom poverenju našoj federaciji još jednu godinu za redom nakon održanog Svetskog prvenstva u srpskoj prestonici 2023. godine. Posebnu zahvalnost dugujem Gradu Beogradu i državi Srbiji koji su nam pružili podršku i udahnuli novu snagu našem sportu i budućim mladim nadama, koje su ponos ove zemlje", rekao je Luka Nikolić, predsednik MMA Saveza.

Sećanje na Stefana Savića

Pre finalnih mečeva pušten je video-intervju Stefana Savića, momka koji je osvojio bronzanu medalju za Srbiju na Svetskom prvenstvu, a koga su mučki ubili u Beogradu 25. februara ove godine.

"Želim da pomenem momka koji je definitivno zauvek ostavio trag u MMA sportu i koji nikada neće biti zaboravljen. Ime mu je Stefan Savić. Njegov sportski duh, vera i posvećenost su večni i nadam se da će nas njegov primer podsticati da uvek dajemo sve od sebe i uvek budemo bolji, kako u oktagonu, tako i van njega, što je danas možda  i važnije od svega", izjavio je Luka Nikolić.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu