Nova vest
Auto-moto 1

12.3.2024.

15:06

Audijev pun gas ka F1

Nemački proizvođač Audi odlučio je da ubrza i proširi svoje planove za Formulu 1.

Izvor: Index Auto

Profimedia

Audi je preuzeo 100 odsto udela u švajcarskom Zauberu dve godine pre njihovog najavljenog ulaska u sport 2026.

Nemci su 2022. najavili je da će se pridružiti F1 kao dobavljač pogonskih jedinica kada za dve godine budu uvedeni novi propisi koji uključuju povećanu električnu snagu i 100% održiva goriva.

Izvršni direktor dolazi iz Meklarena

Odlučili su se za partnerstvo sa Zauberom – jednim od najdugovečnijih timova u Formuli 1 – i planirali da steknu udeo u Zauber grupi. Međutim, sada su odlučili da potpuno preuzmu poslovanje.

Andreas Zajld, koji je početkom 2023. godine došao iz Mekarena na mesto izvršnog direktora švajcarske operacije, postaće izvršni direktor ekipe Audi F1.

Audi kaže da će Zajdl nadgledati projekat Formule 1 i delovati kao "lice buduće Audijeve F1 ekipe".

"Radujem se što ću voditi Audi u Formulu 1 zajedno s visoko motivisanim timom kao izvršni direktor ekipe. Imamo jasnu viziju kako da postanemo konkurentni", rekao je Zajdl.

"Imamo ambiciozne ciljeve, njihova realizacija je u toku i biće dodatno ubrzana potpunim preuzimanjem Zaubera".

Ambiciozni ciljevi

Profimedia

Oliver Hofmann, koji je trenutno na čelu Audijevog tehničkog odeljenja, preći će na novootvorenu poziciju tzv. generalnog predstavnika.

On će biti odgovoran za komunikaciju F1 ekipe sa fabrikom, razvoj novih motora te "strateško upravljanje i aktivaciju Audijevog programa".

Postaće i predsednik upravnog odbora svih Zauberovih kompanija.

"Formula 1 je moja velika strast. Uveren sam da ćemo spajanjem odgovornosti i preuzimanjem 100% Zauber grupe dodatno ubrzati svoje pripreme za lansiranje 2026. godine", rekao je Hofman.

Iskustvo u DTM-u i reliju Dakar

Hofman ima značajno iskustvo u motosportu – nakon što je obavljao ulogu voditelja Audi Sporta, nadgledao je DTM i Formulu E.

A pod njegovim vođstvom Audi je postao prvi proizvođač koji je osvojio poznati reli Dakar s elektrifikovanim pogonom, i to ranije ove godine.

"Drago mi je što smo uspeli da osiguramo usluge Andreasa Zajdla kao izvršnog direktora Audija F1. On je pravi čovek za naš ambiciozni plan. Zahvaljujući svom bogatom iskustvu s vodećih uloga u proizvođačima i ekipama Formule 1, daće značajan doprinos Audijevom projektu Formule 1", dodao je Hofman.

Ko će biti vozači?

Profimedia

Naravno da je glavno pitanje ko će voziti Audijev bolid, a kako sada stvari stoje, nekoliko je mogućnosti.

Kao prvi kandidat spominje se Aleks Albon. On je uspešno popravio svoju reputaciju otkako se vratio na stalno mesto 2022. i radi sjajan posao sa Vilijamsom.

Sledi dvojac Alpina – Pjer Gasli ili Sebastijen Okon.

Koliko god su vozači Alpina bili izjednačeni 2023, kad je svaki osvojio po postolje, pred kraj sezone bilo je jasnih znakova da je Gasli polako počeo da uspostavljati malu, ali doslednu prednost nad Okonom.

Profimedia

To je još impresivnije s obzirom na Okonovo veće iskustvo u timu i ukazuje na to da Gasli ima više potencijala, ali ostaje činjenica da su oba zanimljivi vozači koji zaslužuju novu priliku.

Konačno, tu je Niko Hilkenberg. On će, doduše, imati 38 godina na početku sezone 2026, ali ima neke odlične karakteristike.

Kao prvo, jedini je nemački vozač na gridu.

Zatim, ima iskustvo s Renoovim fabričkim timom, što bi ga moglo učiniti vrlo privlačnom opcijom za Audi u smislu znanja šta je potrebno, a što ne treba raditi kao nova ekipa F1.

Profimedia

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu