Nova vest
Auto-moto 1

12.4.2024.

11:56

Alonso očekuje mnogo od 2026: "Ovo je moj životni projekat"

Uprkos interesovanju Mercedesa, Španac Fernando Alonso je ostao veran Aston Martinu.

Izvor: Formula 1

Profimedia

Dvostruki 42-godišnji svetski šampion, čiji ugovor je isticao na kraju godine, ostaće u Aston Martinu najmanje do kraja 2026. godine.

Dan kasnije Španac je otkrio ključne faktore ostanka u ekipi koja je trenutno daleko od šampionske trke, peta od deset konstruktora u F1 šampionatu.

"Novi timski kampus prošle godine, novi vazdušni tunel ove, nova pravila 2026. i dolazak Honde kao partnera", nabrojao je Alonso šta ga je privuklo ostanku u britanskom timu.

Svi ovi detalji su indirektan pokazatelj ambicija Aston Martina koji bi od 2026. mogao da bude ozbiljan konkurent za titulu.

"Imamo neverovatne, talentovane ljude u tehničkoj ekipi koji će profitirati od novog tunela, novih objekata na Silverstonu pa je tu mnogo faktora koji čin e 2026. vrlo privlačnom u Aston Martinu. Ali nije to samo 2026, to je doživotni projekat, na neki način, za mene", istakao je Španac.

Alonso je indirektno poručio da će ostati u Aston Martinu i po okončanju trkačke karijere.

Profimedia/DPPI/Panoramic

"Ovo je najduži ugovor koji sam potpisao u karijeri, nešto što će me vezati za Aston Martin u godinama koje dolaze. Videćemo u kojoj ulozi, videćemo koliko ću još godina voziti. Ali i posle trkanja, iskoristiću više od 25 godina iskustva u F1 i još 10-15 van F1, što je skoro 40 godina iskustva. Izuzetno sam motivisan".

Jedan od ključnih faktora njegovog ostanka je povratak japanske Honde, koja je obeležila jedan deo njegove karijere.

Alonso je vozio za Meklaren tokom "toksičnog" perioda u partnerstvu ove ekipe sa Hondom sredinom prethodne decenije, a obeležila ga je njegova čuvena radio poruka na trci na japanskoj Suzuki kada je za Hondin motor rekao da je za "GP2" klasu.

"Honda je proizvođač koji je imao mnogo uspeha u F1, i ne samo u F1 već u celom motosportu. Uvek su imali moje poštovanje. Nije nam uspelo u Meklarenu, ni u godinama koje su sledile, ali su posle toga sredili sve probleme", kaže Alonso.

Sada ima veliko poverenje u Hondu od koje očekuje da će unaprediti Aston Martin.

Profimedia/DPPI/Panoramic

"To je dobitna kombinacija za obe strane, mnogo poštujem japansku kulturu, kao što verovatno znate. Upravo smo se vratili iz Japana, to je posebna trka, uvek imam posebnu kacigu kada se trkam u Japanu, imam tetovažu Samuraja na leđima. Sada imamo priliku da opet sarađujemo i za mene je to pravo zadovoljstvo", dodaje Španac.

Španac je najstariji vozač u šampionatu i kada mu istekne ugovor imaće 45 godina.

"Istina, imaću 45 ili više ali i dalje ću se trkati. Ako jednog dana osetim da nemam motivaciju ili da nisam u dobrom stanju tokom trke, ili da nisam dovoljno brz, da nisam dovoljno oštar tokom trke ili kvalifikacija ili gde god, mislim da imam iskren odnos sa Aston Martinom", kaže Alonso.

Prošlog vikenda Alonso je vozio 381. trku u F1 karijeri, što je najviše u istoriji ovog sporta, a peto vreme u kvalifikacijama i šesto mesto na kraju mu pokazuju da ima sve što je potrebno da nastavi karijeru u Aston Martinu.

"Prvi ću se javiti i reći da sam izgubio tamo ili ovamo i pronaći rešenje, ali ne očekujem da se to dogodi u narednih nekoliko godina. A Japan je bila verovatno jedna od najboljih trka u mojoj karijeri, a bila je pre samo nekoliko dana. Osećam se dobro, osećam se snažno, ne vidim nikakav problem", istakao je već sada legendarni F1 vozač.

"Luis (Hamilton) će napuniti 40 u januaru, pa bar neću biti jedini stariji od 40 godina o kojem ćete pričati", našalio se Alonso na kraju.

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu