Nova vest
Auto-moto 2

9.6.2024.

11:40

Borković: Imali smo mnogo izazova ovog vikenda

Dušan Borković ponosno je predstavio Srbiju na trci u Sjedinjenim Američkim Državama u okviru FIA TCR Svetskg prvenstva, saopšteno je iz tima srpskog automobiliste.

Izvor: Tanjug

Peđa Milosavljević/Starsport

"Uprkos problemima sa kojima se susrela fabrika Honde za koju Borković vozi od ove godine, Dušan je pokazao srpsku borbenost i lavlje srce u duelima sa najboljim fabričkim vozačima sveta", navode iz Borkovićevog tima.

Borković je drugu trku započeo sa druge pozicije koju je obezbedio sjajnom vožnjom u kvalifikacijama.

"Imali smo puno izazova ovog vikenda. Tim je uradio odličan posao i unapredio automobil izmedju prve i druge trke, s obzirom da uopšte nismo imali dobro prijanjanje guma u prvoj trci. Nakon toga, na samom početku druge trke koju sam odlično započeo posle udaraca od vozača 'Lynk & Co', moj auto je prijavljivao crveni alarm, koji je ukazivao na problem sa gorivom i znak da treba da stanem", rekao je Borković i dodao:

"Ipak smo timski odlučili da rizikujemo i pokušamo da završimo trku sa najboljim mogućim plasmanom. Nisam mogao da zadržim pozicije zbog problema na automobilu, ali i, izmedju ostalog, nesportskog ponašanja odredjenih vozača 'Lync & Co' tima. Santjago Urutija je dobio diskvalifikaciju i brisanje rezultata celog trkačkog vikenda, dok je Ted Bjork dobio kaznu od pet sekundi".

Borković je na trci u SAD razvio srpsku zastavu.

"Uprkos svemu, moja misija je da budem brz, odradim svoj posao, pomognem timu, napredujem kao vozač, i najvažnije, da predstavljam Srbiju i EXPO2027 na FIA Svetskom šampionatu", izjavio je Borković.

U saopštenju se navodi da se ovog vikenda, ceo tim Honde, za koji Borković vozi zajedno sa kolegama iz Italije i Argentine, suočio sa izazovima u podešavanju automobila na stazi u Americi.

"Iako je tim veoma iskusan, trke su tehnički sport u kojem uspeh zavisi od mnogih faktora, ne samo od vozača ili ostatka članova tima već i od visoke tehnologije, taktike i sreće. Za vrhunske rezultate potrebni su brojni testovi koje Borković nije stigao da ima s obzirom da se i kasno priključio svetskom šampionatu, što dodatno ističe koliko je veliki uspeh popeti se na trkačko postolje na svetskom nivou. Nešto što je naš as već uspeo više puta da postigne, a poslednji put ove godine u maju u Maroku", navode iz tima srpskog automobiliste.

U saopštenju se ističe da je velika čast što je Borković, ne samo pozvan da se pridruži fabričkom timu Honde ove godine, nego i što uživa veliko poštovanje i ravnopravan odnos na najvišem nivou svetskog automobilizma.

"Nešto što nijedan Srbin nije postigao na ovako visokom nivou u najskupljem sportu na svetu. Borković uvek teži najvišim uspesima, ali i isticanju Srbije, svojih partnera, a posebno Expo 2027 Beograd. Tim Borković je iskusan tim koji preko 10 godina radi na svetskoj promociji Srbije i planira da nastavi tako i ubuduće, prateći Dušanove dalje sportske uspehe", zaključuje se u saopštenju.

Srpskog automobilistu očekuje sledeća trka u Brazilu, koja je na programu od 19. do 21. jula.

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu