Nova vest
Tenis

Petak, 27.01.2023.

04:30

Cicipas čeka u finalu VIDEO

Stefanos Cicipas pobedom protiv Karena Hačanova 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3, plasirao se u finale Australijan opena.

Izvor: MT

Autor: MT

Cicipas čeka u finalu VIDEO
Foto: Profimedia

Grčki teniser mogao je da završi meč u tri seta, tačnije morao je, pošto je pri rezultatu 5:4 servirao za pobedu.

Međutim, od gotovog je napravio veresiju, dopustio je rivalu da se vrati u set i da na kraju smanji na 2-1, nakon što je imao dve meč lopte u taj-brejku.

Ipak, Cicipasa gubitak trećeg seta nije omeo, na pauzi između setovao otišao je do toaleta i vratio se kao nov igrač, te je rutinski osvojio četvrti set i plasirao se u finale.

U meču za titulu čeka ga bolji iz susreta Novak ĐokovićTomi Pol.

Početak susreta je bio relativno miran, mada je već u četvrtom gemu viđen brejk, koji je načinio Cicipas.

Nije mnogo trebalo Hačanovu da stigne do svoje prve dve šanse na ovom susretu.

Cicipasa je izdao bekhend, te je tako upao u problem. Prvu je spasao odličnim servisom, ali je kod druge Hačanov odlično napao po dijagonali i vratio se u ovaj set rezultatski.

Hačanov je potvrdio ribrejk rutinski, ali mu je niz gemova prekinuo Cicipas potom, bez izgubljenog poena.

U osmom gemu bilo je nezgodno za Rusa, 30:30, ali ga je servis izvukao, na momenat, pošto se prvi put na meču igralo na razlike.

Hačanova je izbacio bekhend u aut na đusu, da bi na brejk lopti Cicipas odigrao sjajnu bekhend paralelu i tako ponovo stekao prednost.

Drami nije bilo kraja, pošto je Stefanos opet poklekao kada je to bilo najpotrebnije. U gemu u kojem je servirao za prvi set, ispustio je servis, tako što je volej na prvoj od dve brejk lopte odigrao loš volej.

Cicipas je taj-brejk odigrao na nivou, napravio seriju 5:0 i stigao do pet set lopti, iskoristio je drugu i tako posle 56 minuta poveo. Stefanos je prve prilike u drugom setu propustio u trećem gemu, kada je imao tri brejk lopte.

Hačanov se tada provukao, uveo set u mirnije vode, ali to je trajalo samo do devetog gema.

Nestvarna odbrana Cicipasa, nekoliko puta je vratio smeč Hačanova, nastavio razmenu, koju je okončao forhend vinerom po dijagonali za erupciju oduševljenja na Rod Lejver areni.

Stigao je Grk tako i do dve vezane brejk lopte. Prvu je iskoristio, pošto je Hačanov forhend po paraleli završio u autu. Ubrzo je drugi set, posle 45 minuta priveo kraju i tako dobrano zakoračio ka finalu prvog Grend slema u sezoni.

Baš kao i drugom setu, Cicipas je brejk lopte imao u trećem gemu trećeg perioda, s tim da je ovoga puta bio uspešniji. Ranim brejkom je slomio rivala, u šestom gemu odbio nalet posle gema na svoj servis koji se igrao na razlike, te tako zakoračio ka pobedi.

Ipak, daleko je to bilo od gotovog posla za grčkog tenisera, koji je u gemu u kojem je servirao za meč – pretrpeo brejk. Konsolidovao je brzo, u taj-brejku stigao i do dve meč lopte, ali uzalud, Hačanov se nije dao.

Čistio je Rus liniju kod druge meč lopte, a onda na svojoj prvoj, set, sačekao grešku Cicipasa i tako smanjio rezultat na 2-1 u setovima.

Očekivala se velika borba u četvrtom setu, pošto je Hačanov uspeo da se vrati iz "mrtvih" i da smanji zaostatak, međutim, nismo dobili očekivano.

Cicipas je u drugom gemu napravio brejk, u trećem ga je potvrdio i došao je do brzih 3:0. Do kraja seta, odnosno meča, rutinski je održavao prednost brejka, izgubio je samo dva poena u tri gema na svoj servis i zasluženo se plasirao u finale.

Ovo je drugo finale na Grend slemu za Grka, a prvo u Melburnu. Prethodno je igrao finale Rolan Garosa 2021. godine kada je poražen od Novaka Đokovića.

Sada ponovo ima šansu, pošto upravo srpski teniser igra u drugom polufinalu. Njegov protivnik je Tomi Pol iz SAD, a meč počinje oko 09.30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d