Nova vest
Tenis

Utorak, 24.01.2023.

12:00

Novakov najveći izazov – preživeo je dramu

Andrej Rubljov će biti najteži test za Novaka Đokovića na njegovom putu do finala Australijan opena.

Izvor: MT

Autor: MT

Novakov najveći izazov – preživeo je dramu
EPA-EFE/JAMES ROSS

Žreb je bio takav da većih "nagaznih" mina srpski teniser nije imao, ali, i da jeste, ne znači da ih rutinski ne bi preskočio.

Mada, zbog povrede zadnje lože koja ga muči, možda je i bolje ovako – rivali po meri i pobede, za 13. četvrtfinale Ozi opena u karijeri za srpskog asa.

Nakon izvlačenja "kuglica", mnogi su predviđali Niku Kirjosu da bi mogao da izazove Đokovića u "ludnici" Rod Lejver arene.

Ipak, kontroverzni teniser se povukao zbog problema sa kolenom koje je u međuvremenu operisao.

Na osnovu svega prikazanog, a u odsustvu Kirjosa, Holger Rune je bio taj, kome se predviđalo da može da naudi Novaku u eventualnom četvrtfinalu.

Ništa ni od toga. Mladog Danca eliminisao je upravo Rubljov, posle meča za infarkt u ponedeljak popodne.

Bio je to pravi rolerkoster, Rune je imao 5:2 u petom setu, dve meč lopte u 12. gemu, a onda i vođstvo od 5:0, odnosno 7:3 u super taj-brejku.

Uzalud, Rubljov je na preživeo, serijom od 6:0 stigao do svoje prve dve meč lopte. Iskoristio je drugu, uz veliku pomoć mreže, zbog čega je na kraju umalo i zaplakao od uzbuđenja i sreće.

Time je izjednačio svoj najbolji rezultat u Melburnu, na Grend slemu generalno (1/4F RG 2020. i 2022, odnosno US opena 2017, 2020. i 2022).

Rus je imao generalno sasvim solidnu sezonu iza sebe, koju je okončao na osmoj poziciji i sa četiri osvojene titule.

Slavio je u Marseju, Dubaiju, Hihonu, ali i Beogradu, gde je u finalu savladao upravo Đokovića, dobivši odlučujući set sa 6:0.

Ipak, revanš je stigao u grupnoj fazi Završnog mastersa u Torinu, u okviru grupne faze, kada je Novak počistio Rusa posle samo 69 minuta igre (6:4, 6:1).

Inače, uz ova dva susreta, igrali su još samo opet na ATP finalu, 2021, kada je Đoković ponovo slavio posle 69 minuta. Interesantno.

Za razliku od Novaka, koji je sezonu startovao titulom na Adelejd 1 turniru, Rubljov je nešto sporije upalio mašine.

Na istom takmičenju izgubio je u prvom kolu od Roberta Bautiste Aguta, da bi onda i naredne sedmice, u istom gradu, poražen od domaćeg igrača Tanasija Kokinakisa. U oba navrata posle tri seta.

Nije imao nimalo lak žreb u Melburnu, ali je do susreta sa Runeom relativno rutinski stizao do pobede.

Redom su padali Dominik Tim, vicešampion iz 2020, potom Emil Rusuvori, a onda i Danijel Evans.

Rubljova je protiv Runea sasvim dobro služio servis, a nije se libio ni da napadne onako kako to često radi.

"Snaga je ništa bez kontrole", sumirao je Rubljov svoju igru, koja je za svaku pohvalu, ali protiv Novaka, ona će morati da bude na najvišem nivou.

"Znam da je Novaka veoma teško pobediti, posebno na Slemovima. On ima najveće iskustvo u ovakvim mečevima. Jedan je od najboljih u istoriji. Jedina šansa je da igram svoj najbolji tenis, da se borim za svaku loptu. To je jedina šansa", rekao je Rubljov.

Mada, čak i ako u tome uspe, to nije garant za trijumf nad Đokovićem.

Novak je proteklih dana pokazao da čak i kada nije na maksimumu, niti u dobrom fizičkom stanju, može da ostvari trijumf protiv bilo koga.

Aleksa de Minora je praktično uništio, a nakon susreta saopštio da je situacija sa povredom bolja. Nije prošlo, ali su naznake odlične.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

5 h

U fokusu

Vidi sve