Nova vest
Tenis

Sreda, 18.01.2023.

11:00

Crne slutnje

Još od žreba je slutilo da će se ovo dogoditi – prošlogodišnji šampion je eliminisan i presto je upražnjen.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Crne slutnje
Foto: Profimedia

Rafael Nadal je prvi put posle osam godina takmičenje na Grend slemu završio već u drugoj rundi.

Te 2015. na Vimbldonu ga je pobedio Dastin Braun, dok je na Ozi openu ranije ispao jedino 2016, kada ga je odmah na startu izbacio zemljak Fernando Verdasko posle pet setova.

Prošle sezone Nadal ni na jedan turnir nije došao spreman, ali je uprkos tome osvojio dve GS titule i igrao polufinale još jednog.

Spominjala se standardno prevremena penzija, hronične povrede ovog ili onog, ali je Rafa uvek bio u najužem krugu favorita.

Sada je došao bez ikakvih problema, ako je to u njegovom slučaju uopšte moguće. Bilo kako bilo, ni o kakvim povredama nije pričao.

Džabe, osećalo se u vazduhu da neće dobro proći. Slaba predsezona i porazi na Junajted kupu, a onda i jako, jako nezgodan žreb u Melburnu.

Rafa je bio zreo možda da već u prvoj rundi ispadne, ali su mladog Britanca Džeka Drejpera sitnice na velikoj sceni sputale, te je uzeo samo jedan set u duelu sa Špancem.

Jedno je bilo sigurno za Nadala, u drugom kolu čekaće ga Amerikanac. Mekdonald ili Nakašima. Bio je Mekenzi, koji je zemljaka savladao tek posle pet setova.

Zbog kiše koja je neprestano padala tokom prepodneva u sredu, a mečevi su se igrala samo na tri najveća terena sa krovom, izbor za gledanje Nadala bio je lak.

Da su šanse da Mekenzi tuče Nadala velike, shvatio sam ulaskom na tribinu Rod Lejver arene, kada je na semaforu brzo pisalo 4:1 za 27-godišnjaka iz Kalifornije.

Rafa je vratio jedan, ali ne i drugi brejk, da bi početkom narednog seta, ponovo izgubio servis i upao u još veći problem.

Nije bio prepoznatljiv Nadal, Mekdonald mu je parirao sa osnovne linije, Špancu su nedostajali laki poeni. Niti jedan odserviran as za više od sat vremena igre najbolje pokazuje.

Dešavalo se mnogo puta Nadalu da se vraća iz teških situacija, ali da će "to biti to", bilo je jasno krajem drugog seta, kada je posle jednog poena samo stao i uz bolnu grimasu na licu presavio se, držeći se za levu preponu, ispostavilo se kasnije, ipak, kuk.

Zapanjenost, muk, neverica prolomili su se stadionom, kapaciteta 15.000 gledalaca.

Rafa je bespomoćno gledao ka svom boksu, kada je krenuo ka mreži, na trenutak se pomislilo da će da preda susret, ali je odlučio da se bori i pozove medicinski tajm-aut.

Možda ga je malo osvežio, držao se solidno u trećem setu, počeo bolje i da servira (šest asova), ali nije bilo realno da naudi Mekdonaldu, koji bi ga vrlo verovatno pobedio i da vlasnik 22 Grend slem titule nije bio povređen.

"U pitanju je bila povreda kuka, koji me je boleo nekoliko dana, ali ništa slično kao danas. Ne znam da li je mišić ili sam kuk, imao sam probleme i pre, bio na tretmanima – ali nikada pre nije bilo ovako. Nisam mogao da se krećem, i dok ne uradim test neću znati šta je. Teško je znati šta je sa mnom – bez opsežnog pregleda – i sve ostalo bi bilo nezahvalno nagađanje", rekao je Nadal na konferenciji za medije, na kojoj je priznao da je mentalno uništen.

Australijan open, poznat i kao "Happy Slam", za Nadala nikada nije bio preterano srećan.

Dve titule u 18 nastupa ne mogu da se mere nikako sa 14 trofeja na Rolan Garosu, kao ni sa četiri na US openu.

Ni na jednom Grend slemu Rafa nije doživeo više poraza u finalu (2012, 2014, 2017, 2019).

I pre ovog nastupa u Melburnu bilo je jasno da bi i novi meč za titulu za Nadala bila premija. Previše nagaznih mina je bilo na njegovom putu – aktivirala se druga i tako ga poslala kući.

Iako mu nije prioritet, Nadal će doživeti pad na ATP rang listi i nakon Melburna u idealnom scenariju biće šesti igrač sveta.

Vrlo je moguće da će Nadal nakon ove povrede redukovati raspored turnira, a prvi na kojem bi trebalo da nastupi biće Doha od 20. do 26. februara.

Dubai, koji je na programu od 27. februara do 4. marta, mogao bi da ga ukrsti sa Novakom Đokovićem, dok je egzibicija sa Karlosom Alkarasom u Las Vegasu zakazana za 5. mart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu