Vesti - Australian Open 2021 -

"Sramota je što Novaka tretiraju kao da je smeće"

Pol Meknami, bivši Dejvis kup reprezentativac Australije, smatra da Novak Đoković nema fer tretman u tamošnjim medijima.

Z.K.
Podeli
Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT
Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Direktor prvog grend slema sezone od 1995. do 2006. godine, kaže da je "posramljen" zbog način na koji ATP tretira prvog tenisera sveta.

Meknami, koji je bio nekada i član Borda direktora ATP, posebno je zamerio teniskoj organizaciji zbog toga što je nametanjem novog pravila sprečila Novaka Đokovića da predstavlja kolege i unutara samog ATP.

"Kažem vas da me je sramota zbog toga, a bio sam i ja nekad u Bordu ATP. To je nečuveno. Nornalna protekcija koju bi ATP trebalo da ima prema broju jedan je vidljivo odsutna", kaže Meknami za "The Age".

Čak ni činjenica da je rekorder turnira sa osam titula, nije dovoljna Australijancima da više vole Novaka od recimo Federera i Nadala.

Dok su Švajcarac i Španac imali nešto defanzivniji pristup teniskoj politici, Novak je bio agresivan u borbi da se kolegama, posebno onim koji su niže rangirani i imaju ogromne probleme, olakša život u profesionalnom tenisu povećanjem nagrada.

Zato je i osnovao PTPA zajedno sa Vasekom Pospišilom, sa kojim je kopredsednik.

Meknami brani i Novakovu organizaciju Adrija tura prošle godine, posle koje je Nik Kirjos preko društvenih medija napao svetskog broja jedan. "

To što je rekao Kirjos ga je značajno povredilo. Njegovu ličnost u Australiji doživljavaju pogrešno. Gledati imidž momka koji ima veliko srce i dobre namere, da ga ovde tretiraju kao smeće, to nikako ne mogu da prihvatim. Njegov imidž je smrvljen i to prihvatam, ali to ne znači da je korektno i da mu namere nisu bile dobre. Tenisa gotovo da nigde nije bilo na mapi do tog Adrija tura. Imao je nameru da pomogne i ujedini ljude na Balkanu", dodao je Meknami, koji je sada trener Su Vej Še.

On je istakao i to kako Novaka drugačije gledaju samo zbog toga odakle dolazi.

"Čini se da je geopolitika važna. On nije Švajcarac, niti Španac. Generalno, kad kažete da ste sa Balkana, drugačije vas gledaju. To da jedan Srbin ima za trenera Hrvata je zadivljujuće, nečuveno. To je poruka sama za sebe", zaključio je Meknami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.