Nova vest
Tenis

Sreda, 17.02.2021.

11:38

Novakova povreda na skeneru – kako i zašto?

Novak Đoković već nedelju dana se muči sa povredom stomaka.

Izvor: MS

Autor: MS

Novakova povreda na skeneru – kako i zašto?
Foto: Profimedia

Još od trećeg seta duela sa Amerikancem Tejlorom Fricom, kada je bio na rubu eliminacije u 3. kolu Australijan opena, a onda pobedio i povredu.

Usput je izbacio Miloša Raonića i Aleksandera Zvereva, ali i pred polufinale sa Aslanom Karacevom neće trenirati.

Sve kako bi se što bolje odmorio i zalečio nezgodnu povredu bočnog trbušnog mišića, zadobijenu klizanjem preko natpisa "Melbourne".

O takvoj povredi pričao je Salvador Martin, fizioterapeut češke teniserke Karoline Pliškove, ali i ostalim jer su se na slične probleme žalili Rafael Nadal (leđa), Grigor Dimirov (leđa), kao i na stomačne Đoković, Pablo Karenjo Busta, Mateo Beretini, Kasper Rud, Roberto Bautista, Aleksander Zverev...

"Trbušni mišići pripadaju grupi onih koji su poznati kao jezgro ili trbušni pojas. Tu počinju svi pokreti. Trening u tenisu je izuzetno moćan, povećava snagu udaraca i snažno trbušno jezgro poboljšava prenos težine prilikom kretanja", objašnjava Martin za "Punto de Break".

Trbušno jezgro je posebno bitno jer pomaže u ravnoteži tela u igri, dodaje fizio stručnjak.

Kako je došlo do problema?

"Velika razlika u odnosu na prethodne godine je bio karantin. Doneo je različitih oblika treninga, uslovi su se promenili i radilo se u sobi. U tenisu trbušni mišići pružaju stabilnost i prenose silu sa noge ka udovima. Iz tog razloga, radeći samo trbušne mišiće kao stabilizatore, zahtevaju kretanje mišićnih vlakana".

Udarac koji najviše trpi je servis.

"Trbušni zid je za servis najbitnija muskulatura. Tačno je da je teže trenirati to u sobama, praktično je i nemoguće, a jako je važan. Pored toga, vreme stajanja i sedenja na nestabilnim mestima doprinelo je tome da je telo podložno oštećenjima. Tu mislim na krevet, sofu i oni utiču na mišićnu neravnotežu", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve