Nova vest
Tenis

Nedelja, 02.02.2020.

20:52

"Radim stvari koje osećam, kad ne treba da delim srca, ne delim ih"

Novak Đoković je ostvario još jednu veliku pobedu u svojoj karijeri.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Photo by Morgan Hancock/Getty Images

Osma titula na Australijan Openu ostvarena je možda teže nego što se očekivalo, ali je apsolutno zaslužena.

Novak je prvi put u karijeri u jednom finalu uspeo sa 1:2 da preokrene na 3:2 i tako je stigao do 17. Grend slem trofeja.

Na pitanje, šta je u odsudnim momentima meča, posle drugog i trećeg seta, sebi govorio, i zašto nije uradio tradicionalan pozdrav davanjem srca publici rekao je sledeće:

Radim stvari koje osećam u tom trenutku da su iskrene. Kada ne osećam da ne treba to da uradim, ne uradim, jer osećam da su okolnosti i situacija na terenu da to mogu da uradim, iako bi u tom trenutku možda trebalo to da uradim, jer treba da se izdignem iznad situacije. Ali dobro, čovek sam. Svako od nas greši i doživljava život na različiti način”, kaže Novak.

Mnogi koji su gledali putem malih ekrana nisu mogli da shvate otkuda takav pad u igri Đokovića posle dobijenog prvog seta.

Bila je velika borba, ogromna borba, pre svega sa samim sobom. Neobjašnjivo mi je to što se desilo sa tom vrtoglavicom i energijom na početku trećeg seta. Izašao sam da promenim odeću, međutim, kada sam izašao primetio sam da nešto nije u redu, mislio sam da je to samo trenutno, ali to je nešto što je bilo prisutno nekih set i po otprilike. Jednostavno, svaki put kada bacim loptu za servis, vrti mi se u glavi, gotovo kao da padam na terenu. Jako čudno.”

Posle nekoliko poseta doktora ustanovljeno je zašto se osećam tako - jer sam dehidroran, što mi je čudno. Dosta sam pio, ja imam svoj protokol pred izlazak na teren. Sigurno su različiti faktori uticali da se tako osećam na terenu - emocije, stres. Malo sam bio razočaran što se tako osećam u finalu Gren slema. Ali dobro, probaao sam da nađem način da se nekako izvučem iz tog nezgodnog položaja, ključan momenat je bio onaj na 2:1 u četvrtom setu, imao je brejk loptu, igrao je sa lakše strane za igru, malo s vetrom”, objasnio je Novak.

Kaže da nije bilo mnogo vremena za razmišljanje, morao je odluku brzo da donese.

U tom trenutku sam razmišljao šta je taktički najbolje da se uradi. Izašao sam na mrežu posle prvog servisa, uspeo da odigram dva dobra voleja, da se pozicioniram dobro na mreži i da sebe vratim u igru. Slična situacija bila je i u petom setu - opet ista strana, isto servis napolje, izlazak na volej. To nije nešto što ja praktikujem često, niti sam prirodno servis-volej igrač, ali dobro je da ponekad u situacijama, pogotovo kada neko daleko stoji iza osnovne linije i jako dobro se brani, da tu taktiku i primenim. Ispostavilo se da je bila dobra odluka, ali moglo je da vrlo lako prevagne i na njegovu stranu”.

Čestitao je i protivniku na odličnoj igri tokom turnira.

Čestitke Timu na odličnoj igri tokom celog turnira. Zaista me je impresionirao i svojim stavom i zalaganjem i izuzetno je dobar momak, veoma vredan i verovatno sa najačim udarcem u tebisu. Ti njegovi udarci su razorni, pogotovo s forhend strane kada uđe u ritam. Ima zaista mnogo dobar servis. S mnogo snage i energije igra i siguran sam zbog kvaliteta koji poseduje da će doći u priliku da se opet bori za Gren slem trofej”, zaključio je šampion Australijan Opena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve