Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 28.01.2019.

09:28

Vajda: Novak je ratnik, svim srcem želi da još dugo bude najbolji

Iza svakog uspešnog tenisera stoji uspešan trener.

Izvor: Zoran Kecman

Autor: Zoran Kecman

Vajda: Novak je ratnik, svim srcem želi da još dugo bude najbolji
Photo by Julian Finney/Getty Images

Novak Đoković i Marjan Vajda još jednom su pokazali da su savršen tandem, ustvari, ceo Novakov tim nešto je što funkcioniše besprekorno.

Nepunih 15 sati po osvajanju sedmog pehara na Australijan Openu, trener Novaka Đokovića sumirao je utiske za srpske medije.

Na pitanje, kako se oseća i kako je sve „preživeo“, Vajda se zadovoljno osmehuje.

Odlično sam, kako bi čovek mogao da se oseća. Emocije su bile velike, ne možemo da mu vratimo toliko koliko on daje nama, ali naše zadovoljstvo jeste bilo veliko zbog svega što smo učinili za njega, ne samo u prethodne tri nedelje, nego i u prošlosti. Sve se složilo i stvorilo najbolji mogući ishod – Novak je osvojio 15. Gren slem titulu, o čemu smo mogli samo da maštamo, sedmi Australijan open posle svega što je prošao, povrede i teškog perioda. Sve je to istinski izvanredno, skoro da ne mogu da poverujem šta se sve dogodilo“, izjavio je slovački stručnjak.

Novak i Vajda su ponovo uspeli da vežu tri Grend slem titule. Zaista, fantastičan uspeh, nešto što se u svetu vrhunskog tenisa retko postiže.

Kada smo ponovo počeli da sarađujemo, bilo je skoro kao da ponovo krećemo sve ispočetka. Novak je bukvalno opet počeo od nule, ali veoma je dobro i tada bilo za njega što je imao uspešnu prošlost i veoma čvrstu i zdravu osnovu. Svi su govorili da je samo pitanje vremena kada će se vratiti, ali nije baš bilo tako po mom mišljenju. Uskočio sam u tim i krenuli smo od nule. Istina je da znam Novaka dugo, ali bile su teške okolnosti sa kojima smo se suočavali. Očigledno, između nas postoji veliko poverenje i blisko smo, to je moja prednost jer smo kao porodica i mogu sve da mu kažem. Nisam mu samo trener, autoritet ili šta već, nego sam i njegov prijatelj, što je takođe vrlo bitno. Điđi se vratio, tu je i Uli, bilo je mnogo dobre energije, jer on zna te ljude i znaju kako rade, imamo mnogo toga zajedničkog i isti, visokoprofesionalni pristup svemu”, dodao je Marjan.

Vajda nije ništa prepustio slučaju. Znao je tačno kako će sve funkcionisati, ne čemu prvo treba raditi. Gledali smo njihove treninge u Melburnu, tu zaista nema mesta improvizaciji.

Kad sam došao, rekao sam mu da moramo da uradimo određene stvari, ovo, pa ovo i ono. Osnovno je bilo da se vratimo starim rutinama, da dobro treniramo. Takođe i kondicija je bila važna, jer nije bio baš u najboljoj formi kada smo ponovo počeli da radimo. Dobro je, što je Novak talentovan i što ima čvrstu osnovu, pa se sve vrlo brzo vratilo. Radili smo na novom servisu, na biomehanici forhenda, a i na kondiciji, jer nije igrao mnogo mečeva. Kada je počeo da igra više, da oseća loptu, ponovo je počeo da veruje da može da igra na visokom nivou i da će svojom igrom da odnese prevagu”, priča Vajda.

Posle svega, sve je bila stvar poverenja. Malo ko je u svetu tenisa verovao u takav Novakov povratak.

Kao tim smo verovali da će se vratiti, ali nismo verovali da će se to dogoditi tako brzo. Ipak, on je toliko talentovan i došlo je brzo. Pobeda nad Nadalom na Vimbldonu bila je najvažniji trenutak za njega. Tada se sudario sa jednim od najboljih i dokazao je sebi da je i on opet u toj kategoriji”.

Logično se postavlja pitanje motivacije. Kada neko osvoji toliko kao što je Novak, onda je uvek teško krenuti iznova, ali njemu to uspeva.

Bio je veoma motivisan od samog starta. Ponekad čak i nestrpljiv, pitao me je kada će ponovo biti najbolji svakoga dana... Njegov profesionalizam je izvanredan, on je u tom smislu najposvećeniji čovek kojeg sam video. Sada mu se još više divim zbog toga, jer ima porodicu i dvoje dece, teško je to uklopiti, ali on je uspeo. Treba odati priznanje i njegovoj porodici, oni razumeju šta je za njega važno i šta je to što mnogo voli, a to je tenis, on iz sveg srca želi da bude najbolji na svetu”.

Na slavljeničkoj konferenciji za medije, Novak je otkrio da će ove godine posebnu pažnju posvetiti igri na šljaci. To znači da je već zacrtao “misiju Pariz”, u pokušaju da osvoji novi “Nole slem”.

Šljaka je drugačija podloga, pa je i kretanje drugačije, što zahteva rad na drugim mišićima. Takođe, drugačiji su i udarci sa malo više spina. Šljaka je mnogo sporija, duže razmene, pa su potrebni i brzina i izdržljivost. Radićemo na tim specifičnostima šljake, svakako”, dodao je Vajda.

Kada smo mu rekli da li je svestan koliko ga vole ljudi u Srbiji, samo se nasmejao.

Volim ih sve. Prenesite im moju ljubav i pozdrave!”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d