Nova vest
Atletika 0

17.4.2024.

16:30

CAS po hitnom postupku presuđuje u slučaju dopinga svetske šampionke

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani saslušaće 17. juna žalbu Svetske atletike u doping slučaju protiv bivše svetske šampionke u stiplčezu Nore Džeruto.

Izvor: Beta

EPA-EFE/Etienne Laurent

CAS je saopštio da će saslušati žalbu Svetske atletike povodom presude iz 2022. godine da se Džeruto oslobodi sumnje za doping krvi, pet nedelja pre početka Olimpijskih igara u Parizu.

Džeruto je navela da čirevi i koronavirus mogu da objasne njene doping rezultate iz 2020. i 2021. godine, za koje je kasnije procenjeno da su nepravilni. Ona nije bila pozitivna na zabranjenu supstancu.

Džeruto je rođena u Keniji, ali se takmičila za Kazahstan 2022. godine kada je osvojila zlatnu medalju u trci na 3.000 metara stiplčez na Svetskom prvenstvu u Judžinu, ali nije prošle godine mogla da brani titulu pošto je bila suspendovana tokom istrage.

Jedinica za integritet atletike sumnjiči 28-godišnju Džeruto za zabranjene transfuzije krvi i uzimanje hormona EPO, koji povećava izdržljivost.

Nezavisni sud saopštio je da je infekcija koronavirusa krajem 2020. godine izazvala dovoljnu sumnju da bi bilo nepravedno osuditi Džeruto.

Veštak je rekao da unutrašnje krvarenje iz čireva može da objasni zašto su neki od njenih uzoraka ukazivali da je izgubila krv i da nema dokaza da je primila transfuziju.

Džeruto je postala afrička šampionka dok je predstavljala Keniju i osvojila je titulu u Dijamantskoj ligi 2021. godine. Nije učestvovala na Olimpijskim igrama u Tokiju dok je trajala procedura promene državljanstva.

Očekuje se da će CAS doneti hitnu presudu pre nego što se održi trka stiplčez za žene na Igrama u Parizu od 6. do 8. avgusta.

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu