Nova vest
Atletika 0

16.4.2024.

21:20

Rezultati polumaratona u Pekingu pod istragom

Organizatori istražuju rezultate polumaratonske trke u Pekingu nakon što se čini da su trojica afričkih atletičara pustili kineskog takmičara da pobedi.

Izvor: Beta

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Tokom trke u nedelju u Pekingu čini se da su trojica afričkih trkača pred ciljem propustili domaćeg atletičara He Đija, koji je pobedio sprintom, što je dovelo do negodovanja navijača na društvenim mrežama.

Organizatori su saopštili da istražuju rezultate.

"Organizacioni komitet pridaje veliki značaj pitanju koje su pokrenuli korisnici interneta o rezultatima (trke). Formiran je poseban istražni tim za sprovođenje istrage, a rezultati će blagovremeno biti objavljeni", navodi se u saopštenju.

Kineski takmičar He Đi je pobedio je na maratonu prošle godine na Azijskim igrama i državni je rekorder u toj disciplini.

On je tokom trke u nedelju bio iza trojice trkača iz Kenije i Etiopije kada su se približavali cilju. Čini se da je jedan od trkača pokazao drugima da uspore dok je He preuzimao vođstvo i sprintom došao do pobede.

Jedan od kenijskih trkača Vili Mnangat rekao je za Bi-Bi-Si Afrika da su pustili Hea da pobedi, ali da su to uradili jer su u trci bili angažovani kao pejsmejkeri i da se nisu takmičili za pobedu. Međutim, sva trojica su u trku ušli kao zvanični takmičari, a ne kao pejsmejkeri.

"Nisam bio tamo da se takmičim. Moj posao je bio da postavim tempo i pomognem momku da pobedi, ali nažalost, nije ostvario cilj - da obori državni rekord", dodao je Mnangat.

He je pobedio rezultatom sat, tri minuta i 44 sekunde, što je više od minut sporije od državnog rekorda u polumaratonu.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu