Elitni trkači napadaju rekord Beogradskog polumaratona

U grupi od rekordnih 4000 takmičara koji će u nedelju 26. novembra trčati 4. Beogradski polumaraton, biće i nekoliko vrhunskih atletičara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Starsport/Dusan Milenkovic/Starsport.rs
Foto: Starsport/Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Svi oni biće spremni da ugroze rekord staze duge 21,095 kilometara postavljen prošle godine.

Najbolji rezultat u muškoj konkurenciji je u vlasništvu Marokanca Muhameda El Gauzanija i iznosi 62:43 minuta. Marokanac je i ove godine na listi učesnika.

Sa najboljim prijavljenim vremenom dolazi Kenijac Dikson Simba Nijakandi, koji je prošle godine u Trevizu polumaraton istrčao za 60:39 minuta. Skoro minutu sporiji ulazni rezultat ima Čilenac Karlos Martin Dijas (61:32). Lične rekorde ispod 62 minuta imaju i Viani Nijokumiza iz Burundija (61:45) i Vorkne Fikre iz Etiopije (61:59) što nagovašetava veoma uzbudljivu trku.

U borbi za visok plasman biće i Etiopljanin Demoz Bekele (63:05), a beogradska publika će svakako najveću podršku pružiti reprezentativcu Srbije Elzanu Bibiću.

Vlasnik evropske bronze u dvorani na 3.000 metara ima najbolje lično vreme u polumaratonu 63:58, a najavio je da će u glavnom gradu Srbije pokušati da obori državni rekord na ovoj distanci koji još od 1998. godine drži Janko Benša (62:11).

U konkurenciji dama listu učesnica predvodi Teresa Omosa iz Kenije sa najboljim ličnim rezultatom 70:29 ostvarenim prošle godine u italijanskom Arecu. Samo 13 sekundi slabije vreme ima njena sunarodnica Silvija Medugu. Kavaline Nahimana iz Burundija trebala bi da budu u borbi za sam vrh sa najvrednijim ostvarenjem od 71:33.

Trasa četvrtog Beogradskog polumaratona je nepromenjena u odnosu na prošlu godinu.

Trčaće se centralnim beogradskim ulicama od Crkve Svetog Marka, preko Dorćola, Kalemegdana i Brankovog mosta, a osim polumartonske trke na 21,095 kilometara, već po tradiciji 26. novembra biće održana i trka na 10 kilometara.

Obe trke startovaće u 10 časova. Ceo događaj imaće i humanitarni karakter, s obzirom da se organizuje i Sava osiguranje porodična trka na 2,3 kilometra gde će biti omogućeno da se doniraju sredstva kao pomoć humanitarnoj organizaciji „Dečje srce“.

Grad Beograd, koji pruža ogromnu podršku Beogradskom maratonu u organizaciji najmasovnije sportske manifestacije u našoj zemlji, pokrovitelj je i 4. Beogradskog polumaratona i mnogobrojne gradske službe će dati svoj veliki doprinos u realizaciji i ovog međunarodnog sportskog događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.