Izvor: B92.net

Mnoga grčka ostrva svoje ime duguju mitskim herojima, drevnim bogovima i kraljevima ili geološkim karakteristikama.

Grčka teritorija se sastoji od oko 6.000 ostrva i ostrvca, a svako nosi ime sa posebnom simbolikom.

Santorini (Thira)

Ime dolazi od drevnog Spartanca Thirana koji je prvi kolonizovao ostrvo. Koristili su ga krstaši koji su prolazili i stajali radi snabdevanja u blizini crkve Svete Irene, koja je već postojala na ostrvu.

 

Krf (Kerkira)

Povezan je sa dva moćna vodena simbola: Posejdonom, bogom mora, i Asoposom, važnom rekom grčkog kopna.

Prema mitu, Posejdon se zaljubio u prelepu nimfu Korkiru, kćerku Asoposa i rečne nimfe Metope, i oteo je. Posejdon je doveo Korkiru na neimenovano ostrvo i, u bračnoj sreći, ponudio joj ime mesta – Korkira, koja je postepeno evoluirala u Kerkira.

Krit

Krit je ime jedne od nimfi koja je čuvala zlatne jabuke iz vrta Hesperida, vrta bogova, i prema mitologiji, nimfa je nazvala ostrvo. Druga teorija sugeriše da potiče od starogrčke reči "κραταιή" (krataie̅), što znači jaka ili moćna, jer je Krit bio najjača talasokratija u drevnim vremenima.

 

Anafi

Prema grčkoj mitologiji, Argonauti su se, vraćajući se kući iz Kolhide, našli u oluji i molili drevnog grčkog boga Apolona da ih spase. Apolon je odgovorio na njihove molbe i učinio da se ispred njih pojavi ostrvo; postalo je njihovo utočište. Lokalci tvrde da je ostrvo dobilo ime jer nema zmija.

Folegandros

Postoje dve verzije o poreklu imena Folegandros. Prema prvoj, ime dolazi od feničanske reči felekgundari (helekgundari) što znači kamenito zemljište. U drugoj verziji, ostrvo je dobilo ime po mitskom prvom naseljeniku, Folegandrosu, sinu kralja Minosa.

Naksos

Postoje dve glavne teorije o imenu ostrva. Prva je da je nazvano u čast Naksosa, vladara prvih naseljenika ostrva; druga je da ime potiče od starogrčke reči naxai, što znači thysai, zbog mnogih žrtava koje su se tamo prinosile u čast bogova.

Skijatos

Prema pričama, ime Skijatos potiče od reči senka i Atos, jer je ostrvo geografski u senci Agion Orosa.

Mikonos

Ime ostrva je inspirisano herojem Mikonosom, potomkom legendarnog kralja Delosa Anija.

Skiros

Ostrvo je dobilo ime po divljem kamenitom terenu, skiron ili skyros znači kameni otpad.

Leros

Većina Lerosa je ravna sa niskim planinama, te je ostrvo dobilo ime od starogrčke reči ‘leros’ koja znači glatko i ravno.

Egina

Tradicija izvodi ime od Egine, majke heroja Eaka, koji je rođen na ostrvu i postao njegov kralj.

Hidra

U drevnim vremenima, ostrvo je bilo poznato kao Hidrea (Ὑδρέα, izvedeno od grčke reči za "voda"), što je referenca na prirodne izvore na ostrvu.

Spetses

Ime Spetses dolazi od Mlečana koji su ga zvali “Isola di Spezzie” što znači ostrvo aroma (začina).

Amorgos

Ime verovatno potiče od reči amorgά, što je grčka reč za dugi krovni greben zgrade. Dugi, uski oblik ostrva mogao bi se uporediti sa krovnim grebenom. Drugo moguće poreklo imena je da je ostrvo uzgajalo lan, koji se koristio za izradu haljina zvanih “amorgos.”

Hios

Drevni pisac Pausanija kaže da je pesnik Ion sa Hiosa verovao da je ostrvo dobilo ime po Hiosu, sinu Posejdona i nimfe sa ostrva, koji je rođen usred snežnih padavina (starogrčki χιών chiōn “sneg”), piše Greek Reporter.

Podeli: