Izvor: tumagazin.rs

U centralnoj Srbiji, nedaleko od auto puta, nalazi se jedan od najsavremenijih zabavnih parkova u regionu.

Lavirint “Bora” u Batočini je najveći lavirint u Evropi, odnosno ima najdužu stazu dužine čak 3.5 kilometara. On je napravljen od žive ograde i zauzima površinu od 2.7 hektara. Tu se nalaze, pored staza, šest mostova i osmatračnica, gde se nalazi pomoć ukoliko neko ne uspe da pronađe izlaz.

Vreme prolaska, odnosno, izlaska iz lavirinta, zavisi od osobe do osobe. U proseku jedna šetnja traje od 45 minuta do sat vremena. Park sadrži i druge atrakcije poput terena za mini golf, trambolina park, igraonicu i zamkove za igru. Posetiocima su na raspolaganju i mape, ali sami biraju put kojim žele da krenu.

Lavirint je misteriozan i fascinantan simbol nastao u poznatom kritskom mitu o Tezeju i Minotauru. Vekovima je testirao znanje drevnih civilizacija, koristio se za objašnjenje verskih uverenja, filozofskih misli, a i danas zadivljuje svojom evokativnom snagom.

Sam simbol lavirinta izražava težak životni hod, alegoriju ljudske duše i sva neodgovorena pitanja. Nekada su plemići igrali ljubavne igre u njima, ponekad su, a danas su uglavnom mesto zabave i kulture, veličanstvena živa umetnička dela.

Podeli: