Izvor: B92.net/avaz.ba

Poseta ovim destinacijama će vam uštedeti novac i nećete morati da žrtvujete velika očekivanja za svoj odmor.

Portugal

Kada se pomene Portugal, najčešće se misli na Lisabon, dok se potcenjuje region Alentežo, južno od portugalske metropole. Obalni gradovi kao što su Vila Nova de Milfontes, Komporta i Porto Kovo nude široke plaže, rezervate prirode i restorane koji mame najlojalnije Lisabonce na odmor.

Ovde nema velikih hotelskih kompleksa koji uništavaju pogled na prepoznatljive portugalske litice, stolovi su uglavnom popunjeni meštanima, a poznato je da za njih važe "normalne" cene. Lokalni restorani nude obroke iz dva dela uz vrhunsku čašu vina za oko 10 evra, što se čini prihvatljivim za prijatan odmor.

Takođe, većina kampova ovde ima besplatan pristup bazenima. Što se spavanja tiče, privatni smeštaj će vam verovatno biti najisplativiji.

Meksiko

Sa Meksikom nema greške, a u vreme najveće pandemije ova zemlja je imala najblaže mere za ulazak, zbog čega je u poslednje dve godine održavala visoku stopu turizma. Poluostrvo Jukatan je najčešći i najsigurniji izbor u Meksiku.

Ono što se preporučuje je izbegavanje turističkih komercijalnih gradova kao što su Tulum, Plaja del Karmen i Kankun i uputiti se u priobalne gradove i moguća ostrva poput Holboka. Takođe, bilo bi dobro izbeći špicu sezone u Meksiku od decembra do marta kada cene vrtoglavo rastu i mnoga mesta su rezervisana.

Zato je ostatak godine jeftiniji, a za svoj novac dobijate iskustvo koje fantastično kombinuje prelepe plaže, odličnu domaću hranu i najlepše zalaske sunca na plaži. U Meksiku se često jede na ulici i gde možete da dobijete takose za 1-2 evra i osetite najautentičnije iskustvo. Tako se verovatno i stvaraju najvrednije gastronomske uspomene iz ove zemlje.

 

Litvanija

Za ovu severnoevropsku zemlju kažu da vam nudi najbolji odmor u gradu. Glavni grad Litvanije, Vilnjus, 2019. je proglašen za najjeftiniji grad u Evropi za turistička iskustva. Ovom ponudom dominiraju lokalni pabovi koje vredi posetiti, a krigla dobrog domaćeg piva koštaće vas otprilike 4 evra. Uz to se, naravno, služi i ukusna hrana, a vi imate recept za dobar provod u stranom gradu.

U starom gradu, koji je pod zaštitom Uneska, nalazi se mnogo prenoćišta sa doručkom, koji se nalaze u blizini prepoznatljive gotičke, renesansne i barokne arhitekture, koju ovde vredi istražiti.

Baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija leti su, na primer, hladnije od mnogo popularnijih destinacija poput Španije, Italije i Portugala, i zato mogu biti mnogo prijatnije iskustvo u najtoplijim danima Evrope.

Južna Afrika

Iako se u početku čini prilično daleko, putovanje u Južnu Afriku će se višestruko isplatiti. Kejptaun je najčešća polazna tačka, a turizam u ovoj prestonici je procvetao poslednjih nekoliko godina, pri čemu je odnos cena i vrednosti iskustva koje se ovde nudi za prosečnog turistu i dalje prilično visok. Ovo je vinska zemlja, pa se izuzetno pristupačne degustacije u obližnjim vinogradima kreću od 7-8 evra, a to se najčešće pretvara u veoma lepe izlete.

Jedno od najpametnijih gradskih četvrti, Sea Point, nedavno je otvoreno za putnike sa novopridošlim butik hotelom Pineapple House. Ovde vrhunska usluga, koja uključuje otvoreni bazen i sav hotelski komfor, a nalazi se na samo nekoliko metara od plaže, košta oko 100 evra po sobi za dvoje.

Vijetnam

Nije tajna da je putovanje u Aziju uvek malo jeftinije nego u druge delove sveta. U ovom slučaju, u poređenju sa Tajlandom, koji već dugi niz godina prednjači kao azijski turistički dragulj, Vijetnam je primetno pristupačniji. Iskoristite živopisni Hanoi za sve one ulične delicije o kojima svet priča, pho, bun cha, banh mi, koje ćete probati na ulicama Vijetnama u njihovom najautentičnijem i najjeftinijem obliku. Pored glavnih gradova, obavezno se uputite u severne regione zemlje, gde Sapa oduševljava raznovrsnošću folklora. Ovde možete spavati i u prelepim bungalovima za 20 evra po osobi. Pogled na pirinčana polja sigurno ćete zauvek upamtiti.

Indija

Ovoj zemlji verovatno nije potreban poseban naglasak kada su u pitanju jeftina putovanja. Indija će vam dati sve, a vi ćete je voleti i mrzeti u isto vreme. Jedno je sigurno, poželećete da joj se vratite. Ovde ćete sa najmanjim budžetom živeti, videti, jesti, piti i spavati odlično. Iznad svih proseka i očekivanja. Indija nije samo za bekpekere, već i za one koji žele da iskuse toplu, prvoklasnu uslugu po cenama od jedne zvezdice. Izbegavajte hotelske lance i poznate turističke brendove, ali potražite smeštaj u malom budžetu ili butik hotele. Kod njih ćete dobiti najjeftiniji smeštaj i najautentičniju uslugu, a često ćete imati i bazen u sklopu smeštaja. Za turiste, Goa je deo Indije koji nudi sve od pomenutog jeftinog smeštaja do ludih žurki na plaži i opuštenog druženja.

Gruzija

Glavni grad Tbilisi je najbolje čuvana tajna Kavkaza i, naravno, najbolja lokacija za otkrivanje svih čari planina koje razdvajaju Aziju od Evrope. Prodavnice u bečkom stilu i bulevari u pariskom stilu odaju njenu kulturu naklonjenu Evropi, uprkos granici zemlje sa Azijom i njenim cenama više u skladu sa jeftinim Istokom nego kapitalističkim Zapadom. Cene u restoranima su, na primer, pedeset odsto niže nego u restoranima u Londonu, Parizu i drugim luksuznim evropskim prestonicama. Spavaćete u solidnim hotelima srednje klase, ali sa uključenim doručkom, za 25 evra po osobi, a imate Airbnb opcije širom zemlje i one su najjeftinije. Za Gruziju se kaže da ima najbolju hranu i najbolje vino od kruške, a ovo vredi probati u lokalnim tradicionalnim restoranima.

Indonezija

Kao i sa Vijetnamom, ovde ćete putovati jeftino. Kažu da je Indonezija zemlja u kojoj ćete osetiti najbolju vrednost svog budžeta za putovanje. Plaže sa belim peskom, surfovanje svetske klase, najbolje ronjenje na svetu i neki od najživopisnijih pejzaža džungle i pirinča, baš kao sa razglednice. Pored jeftinih i izuzetno ukusnih bogatih sezonskih obroka, po ovoj zemlji možete jeftino da se krećete javnim i privatnim prevozom. Svakako vredi iznajmiti motor ili automobil i posetiti ostrva, u zavisnosti od toga gde se nalazite. Bali je verovatno najpopularniji i svakako ga vredi posetiti, posebno unutrašnji deo. Ovde možete dobiti prelepe sobe za goste, često smeštene u vilama sa bazenima, već za 20 evra po noći.

Kolumbija

Svoje mesto na ovoj listi zaslužila je i Južna Amerika, a među zemljama povoljnim za putovanja prednjači Kolumbija. Ne plašite se, bezbedno je i ima sve veću stopu turizma već nekoliko godina. Ljubazni meštani, neverovatne netaknute i bujne džungle, zadivljujući španski kolonijalni gradovi i plaže koje oduzimaju dah, Kolumbija je san turista. Kolumbijski pezos je zabeležio ogroman pad poslednjih godina, što nažalost nije dobro za lokalno stanovništvo i Kolumbijce koji žele da putuju, ali daje putnicima dodatni podsticaj da posete ovu neverovatnu zemlju. Ovde se na plaži uživa u ukusnim jelima od morskih plodova za samo nekoliko evra, a prelepe pansione u španskom stilu koštaju 20 evra za noć. Nakon posete metropolama Bogote i Medeljina, istražite farme kafe, idite na obalu.

 

Turska

Najliberalnija od zemalja u regionu, Turska privlači posetioce jednim od najuzbudljivijih i najlepših gradova na svetu, Istanbulom. Ima primamljivo blagu i sunčanu mediteransku obalu i magnetno privlačnu islamsku kulturu i arhitekturu. Doživljaji i znamenitosti iz Turske su za pamćenje, a prosečnog turistu ne koštaju mnogo. Štaviše, ovde jedete kao kralj sva ta mediteranska čuda, a možete naći i prihvatljiv smeštaj na obali.

Podeli: