Izvor: B92

POTOP! Ni biblijski, ni “prirodna katastrofa”, nego - “energetski”.
Ravno polovina opštine Kolašin biće potopljena kada četiri brane pregrade reku Moraču, od Podgorice pa do Andrijeva u kanjonu Platije. Pod vodom će ostati 790 kvadratnih kilometara zemljišta i brda, 69 naselja, 5.700 hektara poljoprivrednog zemljišta, 47.000 hektara šuma, putevi, mostovi, spomenici kulture, škole, crkve i groblja... Nestaće čak četiri kanjona - Morače, Sjevernice, Mrtvice i Ibrišnice - još neistražena, izazovna za planinare, jedinstvena. Mnogi strahuju da će jezero uništiti i jednu od najvećih pravoslavnih svetinja, manastir Moraču, podignut još 1252.

Odzvonilo je, dakle, u ime “iskorišćavanja energetskih kapaciteta”, lepotama kojima se divi ceo svet! Investicija je izvesna, kažu u Vladi, gde pripremaju tender za izgradnju hidroelektrana na Morači. Barata se kilovat-časovima, izvode računice...

A šta je s narodom u Rovcima, Sreteškoj Gori, Donjoj Morači?
- Ne znam ko bi voleo da se ovo potopi - kaže Peđa Vlahović, iz Međuriječja.
- Ali, izgleda da nam je to sudbina.

Sadašnja pitoma dolina Međuriječje ostaće šezdesetak metara pod vodom, kažu “studije”, “procene uticaja” i drugi “papiri” energetičara. Voda će poplaviti imanja na kojima, zbog mešanja mediteranske i oštre kontinentalne klime, jednako rađaju jabuka i grožđe, drenjina i smokva.
- Izgleda da je gotovo - kaže Rašo Jovanović, u čijoj krčmi se već mesecima priča samo o potopu.
- Moramo učit da plivamo i pecamo iz čamaca!

I njegov brat Rodoljub, ribolovac, ne bi digao ruku za pretvaranje Morače pune potočne pastrmke i lipljena u kubike ustajale vode.
- Valjada će nam, kad to već čine, platiti zemlju, šume i kuće - kaže on.

I dolina Sjevernice, desetak kilometara dalje, broji poslednje dane.
- Ovo se ne može platit - uzdiše Novica Đekić, jedan od osamdesetak neženja iz Sreteške Gore. - Potopiće mi, raspitao sam se, kuću i 95 odsto od ukupno pet i po hektara zemlje. Ne znam kuda ću s najplodnije zemlje u celoj Donjoj Morači, u gradu bih odmah presvisnuo...
- Povlačimo se u brda, visočije - predlaže Slobodan Rakočević, čije selo, Petrovu Ravan, voda neće dohvatiti, ali će jezero prekinuti sve puteve ka Rovcima i Podgorici, pa će do kuća morati okolo, preko Crkvina i drugih gudura iz pravca Kolašina.

Ostaće “ni na nebu ni na zemlji” i sela Potoci, Sela, Ulica, sve Prekobrđe. Mostove i džade poješće silna voda. Pod jezerom će, izvesno, biti i tek stvorena ruska kolonija na obali Sjevernice. Tu je pre pet-šest godina odnekud banula grupa Rusa, gore visoko kupila zemlju, a u dolini povelik plac uz reku. Onda su došle, iz majke Rusije, i monahinje da ožive tek izgrađeni manastir sv. arhanđela Mihaila u Prekobrđu. Na Sjevernici su ovi vernici izgradili već dve kuće, a od brvana grade malu kapelu u kojoj će se Bogu moliti jedini stanovnik ovog ruskog naselja, monahinja Ljudmila. Ona neće da za novine govori ni o životu među Moračanima ni o potopu. Nema, kaže, za to blagoslov.

A hoće li “energetski lobi” dobiti blagoslov oko 4.000 stanovnika moračkih i rovačkih sela da se jednom “investicijom” za tren promeni ono što je Bog vekovima stvarao?

- Gde je usud, tu je i nada - sležu ramenima gorštaci, čekajući “velji potop”, o kakvom se u kolašinskoj komuni pričalo i pre više od pola veka, kada je najavljivana izgradnja hidroelektrana na Tari, na drugom kraju opštine.

Javna rasprava, službena, počinje ove nedelje. Ona “narodska uveliko traje.

ODŠTETA ZA DUŠEVNI BOL

Za saniranje manastira Morača u planovima za izgradnju HE predviđeno je tri miliona evra, a za eksproprijaciju zemljišta i obeštećenje stanovništva 57 miliona.

- Vidiš kol’ko Milo dobija para kad se požali na duševne bolove? Mora da ćemo mi dobit debelu odštetu, jer patimo i dušom i fizički za ovom lepotom - kaže Rodoljub Jovanović.

PLAN POTAPANJA

Planom potapanja predviđeno je izmeštanje 19 kilometara sadašnje magistrale kroz Platije i gradnja 14 kilometara lokalnih puteva. Jedan od prvih zahteva meštana jeste izgradnja mosta preko brane Andrijevo kojim bi bili povezani Sreteška Gora i Rovci.

- Bez toga niko ovde neće ostat da živi - kaže Vuko Rakočević, iz Petrove Gore.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.