Nova vest
Atletika

Sreda, 21.02.2024.

23:13

Prva presuda po "Rodčenko zakonu" u SAD – zatvor za fizioterapeuta

Amerikanac Erik Lira (44) osuđen je na tromesečnu zatvorsku kaznu u svojoj zemlji jer je utvrđeno da je nabavljao doping supstance za atletičare.

Izvor: B92

Autor:B92

Prva presuda po
Foto: EPA/SRDJAN SUKI

On je po zanimanju fizioterapeut i bio je uključen u rad i treninge nekolicine vrjhunskih takmičara.

Konkretno, delo za koje je osuđen počinio je tokom Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine.

On je doping sredstvima snabdevao nigerijsku atletičarku Blesing Ogakpare koja je prošle godine suspendovana na 11 godina iz atletike.

Ono što je zanimljivo, on je prva osoba koja je kažnjena po slovu novog zakona, takozvanog "Rodčenko zakona", koji je Vlada SAD uvela 2020. godine i na osnovu kojeg ima pravo da određuje zatvorske kazne svim osobama, bez obzira na njihovu nacionalnost, u slučaju da su upletene u međunarodnu mrežu distribucije dopinga.

Kažnjeni fizioterapeut je dobio i godinu dana uslovne kazne nakon što odleži tri meseca u zatvoru, a moraće i da plati 16.410 evra.

"Rodčenko zakon" dobio je naziv po nekadašnjem šefu ruske anti-doping agencije Grigoriju Mihajloviču Rodčenku koji je učestvovao u sistmatskom dopingu ruskih sportista, kontrolisanom sa vrha, a potom je i sam svedočio o tome.

Sa statusom zaštićenog svedoka danas živi u Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu