Alarmantno: Amerika u padu 16. mesec zaredom

Ekonomska aktivnost u proizvodnji SAD je u februaru pala u odnosu na januar i već 16. mesec zaredom se nalazi u zoni kontrakcije, odnosno pada aktivnosti.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 01.03.2024.

20:05

Alarmantno: Amerika u padu 16. mesec zaredom
Ilustracija: Shutterstock/Poring Studio

To je objavio danas američki Institut za menadžment nabavki (ISM).

Indeks menadžera nabavke (PMI) u SAD je u februaru pao sa 49,1 poena, koliko je zabeleženo u januaru, na 47,8 poena, navodi se na sajtu ISM.

Tržišta su očekivala suprotan trend, odnosno porast indeksa menadžera nabavke u SAD na 49,5 poena.

PMI se koristi kao indikator ekonomske ektivnosti u proizvodnji a poželjan rezultat iznad 50 poena bi ukazivao na ekspanziju, odnosno rast aktivnosti.

U Sjednijenim Američkim Državama je u februaru zabeležen pad broja novih narudžbina, a smanjena je i potražnja i nivo proizvodnje, zaključuje se u saopštenju ISM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

7 h

Podeli: