Svet

Sreda, 28.02.2024.

16:54

Cilj NATO-a im sve dalji

Italija ove godine smanjuje vojni budžet.

Izvor: Tanjug

Cilj NATO-a im sve dalji
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto izjavio je danas da će vojni budžet te zemlje ove godine ponovo biti smanjen, čime se Italija udaljava od cilja koji je postavio NATO da sve države članice troše najmanje dva odsto BDP-a na odbranu do 2028. godine.

"Potrošnja na odbranu pala je sa 1,59 odsto BDP-a u 2020. godine na 1,46 odsto u 2023. godini i verovatno će ponovo pasti ove godine", rekao je Krozeto u parlamentu, prenosi Rojters.

Dodao je da to nije vest koja ga raduje.

Na samitu 2014. godine, lideri zemalja članica Severnoatlantske alijanse su se dogovorili da povećaju potrošnju za odbranu na najmanje dva odsto BDP-a u roku od jedne decenije, međutim bivši italijanski premijer Mario Dragi je taj cilj odložio za četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

12 h

Podeli: