Putine, šta sad? Potvrđeno: Zapad "prelomio"

Zemlje Grupe sedam (G7) su potvrdile da će zamrznutu rusku imovinu zadržati u svojim jurisdikcijama do potpunog okončanja rata Rusije protiv Ukrajine.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.02.2024.

08:45

Putine, šta sad? Potvrđeno: Zapad
Foto: Profimedia - Planetpix Alamy Live News

"Potvrđujemo da će, u skladu sa našim pravnim sistemima, ruska imovina u našim jurisdikcijama ostati zamrznuta sve dok Rusija ne plati štetu koju je nanela Ukrajini", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog saveta nakon onlajn sastanka lidera G7.

Potpisnici saopštenja pozdravili su odluku EU da usvoji mehanizam za zadržavanje viška dobiti od prihoda od ruske imovine i podstakne "dalje korake da se dozvoli njihovo korišćenje u skladu sa aktuelnim ugovornim obavezama i važećim zakonodavstvom".

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel potvrdio je nepokolebljivu podršku Ukrajini.

"Pre dve godine Kremlj je vratio rat Evropi. Agresija Rusije je egzistencijalna pretnja bezbednosti i stabilnosti sveta. Otpor Ukrajine – zajedno sa našim jedinstvom Grupe 7 – pokazuje da Kremlj ne može da dobije rat. Naša odlučnost da podržimo Ukrajinu neće se pokolebati", napisao je Mišel na platformi X.

U subotu je održan onlajn sastanak lidera zemalja G7 uz učešće Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

11 h

Podeli: