Svet

Petak, 01.10.2021.

11:39

Spor koji je razbesneo Francusku napravio nov problem

Pregovori Australije sa Evropskom unijom o trgovinskom sporazumu su odloženi zbog spora između Kanbere i Pariza koji se produbljuje, javlja BBC.

Izvor: Tanjug

Spor koji je razbesneo Francusku napravio nov problem
Ilustracija: Alexyz3d/Shutterstock

Prošlog meseca Australija je otkazala 37 milijardi dolara vredan sporazum sa Francuskom o kupovini flote konvencionalnih podmornica.

Umesto toga, sklopila je sporazum Aukus, sa Amerikancima i Britancima, prema kojem će, koristeći njihovu tehnologiju, napraviti svoju flotu nuklearnih podmonica.

To je razgnevilo Francusku, koja je ponašanje SAD i Australije nazvala "zabijanjem noža u leđa" i pozvala na konsultacije svoje ambasadore u Vašingtonu i Kanberi.

Francuski ambasador u SAD se vraća u Vašington, ali je neizvesno da li će to učiniti i ambasador u Kanberi, dodaje BBC.

Drama zbog podmornica; "Nije tačno da lobiramo"

U znak solidarnosti sa Francuskom, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je dovela u pitanje mogućnost postizanja trgovinskog dogovora sa Australijom.

Australijski ministar trgovine Danijel Tihan odbio je da kaže da li je i koliko sporazum Aukus imao ulogu u odlaganju trgovinskih pregovora.

On je, međutim, potvrdio da će sledeća runda pregovora, prvobitno predviđena za 12. oktobar, biti pomerena za sledeći mesec.

"Sastaću se sa kolegom iz EU Valdisom Dombrovskisom iduće nedelje da bismo razgovarali o 12. pregovaračkoj rundi, koja će se, kako sada stoje stvari, održati pre u novembru nego u oktobru", rekao je Tihan.

"Ne brinite, ljubav prema Francuskoj je neuništiva"

U junu, nakon poslednje runde trgovinskih pregovora, Evropska komisija je saopštila da su pregovori "napredovali u većini oblasti budućeg sporazuma".

EU je treći trgovinski partner Austraije, a njihova trgovinska razmena je prošle godine dostigla 72 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

19 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: