Svet

Subota, 07.11.2015.

16:21

Blagostanje? Svaki Finac dobijaće 800€ bezuslovno

Finska bi mogla da postane prva zemlja koja će stanovnicima uplaćivati minimalni osnnovni dohodak bez obzira da li su zaposleni ili ne.

Izvor: B92

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Jedan zvaničnik finskog ministarstva za socijalna pitanja, poznat kao Kela, rekao je da bi svaki Finac mogao dobiti po 800 evra mesečno.

Kako se navodi reč je o pilot projektu koji pokreće vlada, a u eksperimentalnoj fazi ta pomoć će iznositi iznositi 550, a kasnije oko 800 evra mesečno.

Oli Kangas, koji rukovodi projektom, rekao je da će osnovni dohodak biti relativno visok jer zamenjuje druge socijalne naknade. Predlog pilot programa biće završen do novembra 2016. godine nakon čega će krenuti njegovo testiranje u celoj zemlji.

Zasada, mnogim Fincima ova ideja zvuči nerelano.

Finska ekonomija bila je u recesiji skoro neprekidno od sredine 2012. godine, trenutno se ne prognozira rast. Na privredu je loše uticao i pad Nokije kao lidera na tržištu mobilnih telefona. Ako bi se izdvajalo 800 evra mesečno za svakog Finca, to bi državu koštalo 52, 2 milijarde evra godišnje, a budžetom su predviđeni prihodi od 49,1 milijarde evra za 2016. godinu.

Projekat je posebno zanimljiv nezaposlenima. U Finskoj ih je trenutno oko 280.000 što predstavlja 10 odsto ukupne radne snage. U Finskoj prihvatanje posla može značiti novi trošak za građane jer plaćeni privremeni posao smanjuje socijalne povlastice. To znači da, ukoliko prihvatite posao nižeg platežnog ranga, gubite novac.

Čak i bogata Švajcarska, koj abi trebalo da održi referendum o ovom pitanju naredne godine, teško da će usvojiti ideju upravo zbog visokih troškova.

Osim Švajcarske grad u Holandiji, Utreht takođe je osmislio sličan pilot projekat koji bi trebalo to da pokaže da li društvo efikasno funkcioniše ako svi imaju ista primanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

9 h

Podeli: