Svet

Četvrtak, 11.12.2014.

14:09

Evrozoni injekcija likvidnosti

Evropska centralna banka "upumpala" je značajna finansijska sredstva u bankarski sektor.

Izvor: Tanjug

Default images

ECB nastoji da podstakne kreditiranje preduzeća a time i privrednu aktivnost u evrozoni.

U sklopu druge runde programa odobravanja jeftinih, dugoročnih kredita, 306 banaka evrozone pozajmilo je 129,8 milijardi evra po veoma niskim kamatnim stopama od 0,15 odsto, i ta sredstva će morati da vrate do septembra 2018. godine, navodi se u saopštenju ECB-a, a prenosi agencija Frans pres.

Većina analitičara očekivala je da će ECB odobriti bankama kredite u vrednosti od 150 milijardi evra, dok član Upravnog odbora banke, Benoa Kur, poručuje da je ovakav potez ECB-a u skladu da očekivanjima tržišta, kao i da je ovaj put bio veći broj učesnika.

Pomoću upumpavanja dodatne likvidnosti u finansijski sistem, centralna banka namerava da podstakne privredu evrozone putem dodele kredita privatnom sektoru.

U okviru prve runde ECB-ovog programa ciljanog dugoročnog refinansiranja (TLTRO), ta institucija je u septembru pozajmila 82,6 milijardi evra za 255 banaka. Naime, banke evrozone imaju mogučhnost da, u sklopu dve runde kreditiranja u 2014. godini, iz tog programa povuku oko 400 milijardi evra. Novih šest rundi tog programa potrajaće do 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

18 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Podeli: