Svet

Ponedeljak, 13.10.2014.

09:26

Rusi će ulagati, ali evo šta traže

Beograd računa na rast ruskih investicija, ali oni će zaista i krenuti u Srbiju ako budu uvereni da će njihova prava biti poštovana, piše Rosijska gazeta.

Izvor: Beta

Default images

Taj vladin list navodi da će među tim investitorima biti i kompanija ZAAB Grup, koja, kako piše, "ima niz zamerki prema srpskoj strani".

U prilog zaključka o perspektivama investiranja mogu da posluže reči premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je pre dve godine obećao da će rešiti probleme s kojima se suočavaju strani investitori, a među njima i kompanija ZAAB, koja je kupila oko 25 odsto srpskog proizvođača mineralne vode Voda Vrnjci, uloživši milione dolara, navodi Rosijska gazeta.

Dnevnik piše da su ruski investitori računali da će biti zastupljeni u organima uprave i da će dobiti pristup finansijskoj i drugoj dokumentaciji preduzeća, ali se "to nije desilo".

Zato su, dodaje taj državni list, tadašnje Vučićeve reči da će se "stati na kraj grubim kršenjima prava stranih akcionara" zvučala obećavajuće.

"Situacija bi mogla da se promeni već u najskorije vreme", piše Rosijska gazeta.

List citira direktora za međunarodnu saradnju kompanije ZAAB Dmitrija Sisojeva da je "najvažnije da se odlučnost srpskog rukovodstva ne blokira na određenim mestima, uključujući tu i većinske vlasnike".

Rosijska gazeta navodi da je "pozicija ruskog rukovodstva - davanje adekvatnog odgovora na sve slučajeve diskriminacije ruskih investitora".

"Tako da u rešavanje situacije treba da se, po svemu sudeći, uključe ruske diplomate. Jer, ako investitori iz Rusije budu ubeđeni da su njihova prava u Srbiji realno garantovana, sigurno će početi da ulažu u tu zemlju", zaključuje vladin list.

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće 16. oktobra Srbiju, gde će prisustvovati proslavi 70. godišnjice oslobadjanja Beograda u Drugom svetskom ratu i razgovarati s predsednikom i premijerom Srbije o političkoj i ekonomskoj saradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

9 h

Podeli: