Kina mora imati novca za ratove

Kina mora povećati sposobnost svoje vojske da dobije "lokalne ratove", izjavio je premijer Ven Điabao na otvaranju Svekineskog narodnog kongresa.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2012.

20:40

Default images

Samo dan nakon što je Peking saopštio da će povećati godišnje troškove za vojsku za 11,2 odsto i da će oni iznositi 106,4 milijardi dolara, premijer je naglasio da će armija "energično sprovoditi vojne vežbe u uslovima informacionog doba".

Pred 3.000 delegata Kongresa u Velikoj palati naroda, Ven je u "poruci naciji" govorio o svim bitnim pitanjima privrednog i političkog razvoja zemlje u narednom periodu.

Kineski teritorijalni sporovi sa susedima među kojima su i Japan, Južna Koreja, Filipini i Vijetnam postali su učestaliji poslednjih godina, a susedi optužuju Peking da je njegovo ponašanje sve agresivnije.

Druga privredna sila sveta ima najmnogoljudniju vojsku na planeti, a njeg vojni budžet raste dvocifarskim procentima poslednjih godina. Analitičari na Zapadu smatraju da su kineski vojni troškovi verovatno i veći i da finansiranje modernizacije oružanih snaga nije uračunato u budžet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: