Svet

Četvrtak, 29.02.2024.

15:34

Zbogom, zauvek: Propao tradicionalni lanac pekara

Tradicionalni nemački lanac pekara Grau odlučio je da nakon 80 godina rada zatvori svoja vrata.

Izvor: Fenix magazin/Sanja Čović

Zbogom, zauvek: Propao tradicionalni lanac pekara
Ilustracija: Shutterstock/Africa Studio

Nemački mediji pišu kako je odluka o konačnom zatvaranju doneta nakon što je lanac jedno vreme bio u stečaju.

Tradicionalna nemačka pekara nakon 80 godina rada se trajno zatvara uprkos dugoj istoriji firme i merama za spas, prenosi Feniks magazin.

Pekarski lanac Grau iz Štutgarta postoji od 1939. godine. Oduvek ga je karakterisao visok kvalitet pekarskih proizvoda i jedinstvena korporativna filozofija. Na leto 2023. morala je da podnese zahtev za stečaj.

Tada su mnogi smatrali da je kriva vlasnica Ines Grau, koja lanac pekara vodi već 37 godina. Bilo je tvrdnji da kompanija nastavlja da se širi, iako nema dovoljno novca za postojeće poslovnice i radnike.

I sama Grau tada je bila optimistična po pitanju toga kako će mere restrukturiranja u sklopu stečajnog postupka spasiti kompaniju.

Mere su, između ostalog, uključivale zatvaranje nekoliko poslovnica, unutrašnje restrukturiranje i prilagođavanje proizvoda. Grau je stoga verovala u novi početak. Ipak, stečajni upravnik zahtevao je dalje mere restrukturiranja.

Međutim, u očima vlasnice to više nije imalo nikakve veze s tradicionalnom korporativnom filozofijom.

Kupci posebno cene ručno rađena i kvalitetna peciva, istakla je. Zbog toga je odlučila da se tradicionalna pekara nakon više od 80 godina zauvek zatvori.

U službenom saopštenju kompanije Grau vlasnica je izjavila kako joj je ova odluka slomila srce. Poslovnice u Štutgartu sada su zatvorile svoja vrata.

Vlasnica se preko internet stranice zahvalila svojim kupcima i radnicima na svemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

4 h

Podeli: