Ziđin otkrio kada će građani Bora početi da udišu zdrav vazduh

Kompanija Ziđin koper Srbija najavila je velike planove.

Srbija

Izvor: B92/A.R.

Četvrtak, 10.06.2021.

20:25

Ziđin otkrio kada će građani Bora početi da udišu zdrav vazduh
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

"Preuzeli smo RTB Bor svesni da su ovde oduvek postojali problemi na polju zaštite životne sredine. U toj oblasti do kraja maja ove godine smo uložili 125,7 miliona dolara, a plan je da se za sve projekte kompanije - ne samo one koji se tiču ekologije - ukupno uloži 1,26 milijardi dolara. Za sada smo zasadili 112.600 sadnica, rekultivisali smo 445.000 kvadratnih metara zemljišta, od čvrstog neopasnog otpada rešili smo 22.344,68 tona i 732.000,93 tona opasnog otpada", kaže rukovodilac sektora za bezbednost proizvodnje, zaštitu životne sredine i ekologiju kompanije Ziđin, Ću Vejđin.

Takođe su, dodaje, imali velika ulaganja u saniranje starih kolektora, kao i površinskih kopova, puteva i brana na jalovištima.

"Planiramo da uložimo i u saniranje otpadnih voda oko 13 miliona dolara izgradnjom sistema za njihovu preradu. Ulažemo i u sisteme otprašivanja, ugradnju elektrostatičkih filtera za preradu dimnih gasova i otpadnih voda koje će se nakon prečišćavanja ponovo vratiti u proces proizvodnje i biće takođe resurs minerala", navodi.

Kako tvrdi, napravili su istorijski pomak u odlaganju otpada.

"Držimo se principa da su bistre vode i zelene planine naše srebro i zlato. Naš krajnji cilj je da ovde sve vode budu bistre, da nebo bude plavo i gore zelene. Naravno, šta važi za Bor važi i za Majdanpek i cela okolina", napomenuo je Vejđin.

Ipak, ono što najviše izaziva brigu su dimni gasovi.

"Ne smemo da zaboravimo istorijski nasleđeni problem, a to je da je oprema u sadašnjoj topionici jako stara i dotrajala. Upravo radimo na tim problemima, za koje je potrebno vreme. Tehnička rekonstrukcija koju izvodimo i izgradnja objekata i sredstava za zaštitu životne sredine jesu projekti koji će u potpunosti anulirati prisustvo sumpor-dioksida u vazduhu. Očekujemo da krajem avgusta budu završeni ovi projekti", najavljuje on.

Prema njegovim rečima, vazduh će biti neuporedivo bolji.

"Do kraja godine, kada svi objekti za zaštitu životne sredine budu izgrađeni, to će biti definitivno rešenje zagađenosti vazduha. U međuvremenu smo se bavili privremenim rešenjima - tu spada popravljanje opreme, prilagođavanje tehnologije proizvodnje, stavljali smo filtere i sakupljače prašine", kazao je.

Konstantno se, ističe, prate rezultati merenja na mernim stanicama u Boru i okolini.

"Mi prilagođavamo proces proizvodnje tako što pratimo izmerene vrednosti - kada dođe do velikog povećanja mi zaustavljamo proizvodnju", zaključio je predstavnik kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

20 h

Podeli: