Srbija

Sreda, 07.09.2016.

08:43

Auto-put Niš-Priština: Do Merdara 77km poluprofila

Izgradnja auto-puta ka Albaniji jedan je od infrastrukturnih prioriteta Srbije, a prvih 77 kilometara, od Niša do Merdara, moglo bi biti izgrađeno do 2020.

Izvor: B92, Tanjug

Auto-put Niš-Priština: Do Merdara 77km poluprofila
Foto: Tanjug

Državni sekretar ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica kaže da je povezivanje Srbije i Albanije auto-putem Niš-Priština-Drač prioritetni regionalni projekat, koji je podržala i Evropska unija.

Prema njegovim rečima, Srbija je u već oodmaklom stadijumu izrade projektno-tehničke dokumentacije.

“Sama izrada projekta za deonicu koja ide od Niša do administrativnog prelaza Merdare koštaće sigurno četiri miliona evra", kaže Poledica, dodajući da je prethodno urađena studija opravdanosti i projekat, te da se sad nastavlja do faze idejnog projekta.

"Računamo da ćemo do kraja sledeće godine završiti sve do nivoa idejnog projekta, u međuvremenu Putevi Srbije će započeti eksproprijaciju i do 2020. možemo imati poluprofil auto-puta od Niša do Prištine, a kasnije kako raste obim saobraćaja radiće se i pun profil auto-puta", rekao je Poledica.

Ukupna dužina kraka Koridora 10 od Niša do Drača je 384 kilometara već ima izgrađenih šest traka u dužini od 234 kilometra u Albaniji, što znači da je 60 odsto posla završeno. Od Niša do Merdara je 77 km i od Merdara do Prištine 22 km. U poslednjoj deceniji je uloženo oko 1,8 milijardi evra. Procene su da je neophodno još oko milijardu da bi se ovaj putni pravac kompletira.

Auto-put će, kako su navodili srpski zvaničnici, omogućiti prohodnost srpske privrede ka albanskim lukama u Draču i Valoni i ima širi značaj kada je reč o regionalnoj saradnji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da je Srbija spremna da plati 350 miliona evra za gradnju našeg dela auto-puta, koji ukupno košta 600 do 650 miliona, kao i da ćemo tražiti da nam EU da još oko 300 miliona evra.

Potpredsednica Vlade Srbije je početkom nedelje kazala da Srbija ne može da se zadužuje za izgradnju puteva i da će tražiti model, zajedno sa institucijama EU, kako da obezbedi finansiranje.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović izjavila je ranije ove godine da će izgradnju deonice od Niša do Merdara raditi srpske firme i pozvala ih da se na vreme pripreme.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da Srbija želi auto-put Beograd-Niš-Priština-Drač do 2020. kako bi mogle da se realizuju investicije na albanskom primorju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: